Les universitats públiques valencianes i la Generalitat constitueixen la Xarxa de Càtedres de Transformació del Model Econòmic

  • Gabinet de la Rectora
  • 20 de maig de 2020
 
Imagen de la noticia

El protocol d'actuació inclou l'estudi de l'impacte de la COVID-19 per a millorar la resposta davant la crisi generada per la pandèmia. La Universitat de València compta en l'actualitat amb la Càtedra de Transformació del Model Econòmic sobre Economia Circular i Recursos hídrics.

La rectora de la Universitat de València (UV), M.ª Vicenta Mestre, juntament amb els rectors de les universitats públiques, s'ha reunit el dimecres 20 de maig per videoconferència amb el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, amb la finalitat de signar la constitució de la Xarxa de Càtedres de Transformació del Model Econòmic.

Així, al costat de la rectora M.ª Vicenta Mestre i el conseller Vicente Soler, a la reunió han assistit el rector de la Universitat Politècnica de València (UPV), Francisco Mora; el rector de la Universitat d'Alacant (UA), Manuel Palomar; la rectora de la Universitat Jaume I (UJI), Eva Alcón; el rector de la Universitat Miguel Hernández (UMH), Juan José Ruiz; i el director general de Model Econòmic, Finançament Autonòmic i Política Financera, Juan Pérez.

El protocol d'actuació de la nova Xarxa de Centres contempla la inclusió de l'impacte de la COVID-19 entre els objectius d'investigació dels seus treballs específics, amb l'objectiu d'estudiar la millor resposta per a contribuir a superar com més prompte millor la crisi generada per la pandèmia.

La Xarxa de Càtedres constitueix una plataforma acadèmica per a la transferència d'investigacions destinades a col·laborar amb l'administració en el disseny de polítiques públiques, així com contribuir a la disseminació d'aquests avanços entre el teixit productiu. En concret, les seues iniciatives se centren en l'estudi de propostes, foment del coneixement i difusió de temàtiques relacionades amb la transformació de l'actual model econòmic de la Comunitat Valenciana.

La Xarxa de Càtedres girarà entorn de tres eixos principals: activitats formatives ja siga dirigides a estudiants, empreses o institucions; activitats investigadores com per exemple el desenvolupament de línies d'investigació conjunta, el suport en la realització de tesis doctorals en l'àrea de coneixement de la Càtedra, o la realitza d'estudis i treballs de recerca; i activitats divulgatives com a publicacions, promoció en esdeveniments científics, tècnics i artístics, organització d'exposicions i concursos, conferències, seminaris i tallers, per citar alguns exemples.

Es crearà un espai web i un perfil únic en les principals xarxes socials, on cadascuna de les Càtedres publicarà les activitats pròpies realitzades, independentment de la comunicació específica que es realitze en cada universitat.

Càtedres

La Universitat de València compta en l'actualitat amb la Càtedra de Transformació del Model Econòmic sobre Economia Circular i Recursos hídrics, dirigida per Francesc Hernández Sancho, catedràtic d'Economia aplicada d'aquesta universitat. L'objectiu general d'aquesta càtedra és l'estudi de les potencialitats i oportunitats de l'economia circular en els diferents sectors de la Comunitat Valenciana, com l'adopció d'estratègies per a l'ús sostenible de l'aigua i la promoció de projectes viables que incorporen la gestió dels recursos hídrics des d'una perspectiva d'economia circular com a forma d'adaptació al canvi climàtic.

L'UJI disposa de la Càtedra de Transformació del Model Econòmic sobre energia i canvi climàtic, centrada en l'àmbit de l'energia i el canvi climàtic, d'acord amb la línia estratègica 10 del Pla d'acció per a la transformació del model econòmic valencià: afavorir l'equilibri mediambiental i territorial. 

La UA compta amb la Càtedra de Transformació del Model Econòmic sobre infraestructures, connectivitat i desenvolupament territorial, que es focalitza en els àmbits de les infraestructures, la connectivitat i el desenvolupament territorial, concretament en aspectes relacionats amb l'anàlisi de la connectivitat tant a nivell intra-comunitat com amb la resta del territori nacional; l'eficiència dels transports en les àrees urbanes i la seua relació amb un mercat residencial equilibrat.

D'altra banda, es crearan per primera vegada càtedres en aquest àmbit per part de la Universitat Politècnica de València i de la Universitat Miguel Hernández d'Elx. La UPV crea la Càtedra de Transformació del Model Econòmic sobre digitalització de l'economia valenciana, orientada a la importància de les noves tecnologies basades en el programari, i l'impacte que tenen tant en els sectors industrials com de serveis, ja siguen tradicionals com aquells que es fan possibles gràcies, precisament, a l'existència d'aquestes tecnologies.

Així mateix, la UMH comptarà amb la Càtedra de Transformació del Model Econòmic sobre innovació social i inclusiva, que desenvoluparà les seues activitats en els àmbits de la innovació social i inclusiva, concretament en aspectes relacionats amb el canvi tecnològic, la relació de l'activitat de les empreses amb l'entorn ambiental i l'impacte del mateix en determinats col·lectius.