Les universitats de València i d’El Salvador s’uneixen per a implementar un centre de salut auditiva per a nounats

  • 24 de maig de 2016
 

La Universitat de València i la Universitat d’El Salvador s’han unit per a implementar, en el marc del Programa 0,7 Una Nau de Solidaritat, el Centre de Salut-València, especialitzat en salut auditiva aplicada a nounats. Amb aquest motiu, una delegació salvadorenca visita, del 23 al 27 de maig, la Universitat i hui assisteix a una jornada de portes obertes a l’edifici del Rectorat, a les 11 hores.

Sota el títol ‘Passat, present i futur del Centre de Salut-València’, la delegació de la Universitat d’El Salvador, amb seu a la capital, San Salvador, participarà en una jornada de portes obertes, d’11 a 13:30 hores, que se celebrarà a la Sala de Juntes del Rectorat (Blasco Ibáñez 13) hui dimarts, dia 24. Presidirà l’acte el vicerector d’Internacionalització i Cooperació de la Universitat de València, Guillermo Palao, i moderarà la trobada el delegat del Rector per a Cooperació, José Miguel Soriano del Castillo. Com a ponents assistiran, en representació de la delegació d’El Salvador, Maritza Mercedes Bonilla, degana de la Facultat de Medicina; Marvin Humberto Montoya, director del Centre Regional de Salut-València; i Lastenia Dálide Ramos, directora de l’Escola de Tecnologia Mèdica. Per part de la Universitat de València, estaran en la taula el gerent de la Fundació General de la Universitat de València, Cristóbal Suria; el professor Juan Onrubia, responsable del projecte a València; Francisco José Pérez Moltó, professor del Departament d’Anatomia i Embriologia Humana de la Facultat de Medicina i Odontologia; i el degà de la Facultat d’Infermeria i Podologia, Julio Fernández Garrido.

La Universitat d’El Salvador, constituïda l’any 1841, és la institució d’educació superior més gran i antiga de la República d’El Salvador, i l’única universitat pública del país. A més, acull el Centre de Salut-València, un centre d’assistència, ensenyament acadèmic i recerca de salut en el marc de l’atenció primària que brinda serveis bàsics i especialitzats per a l’atenció visual i auditiva de la població infantil i adulta.

Aquest Centre compta ara amb el suport de la Universitat de València que, a través del Programa 0,7 Una Nau de Solidaritat, dirigit pel professor Joan Onrubia, treballa en el desenvolupament de l’àrea de salut auditiva aplicada a nounats. Es tracta d’un projecte de cooperació universitària al desenvolupament derivat del projecte anterior ‘Centre Regional de Salut València’, executat també per la institució acadèmica valenciana.

L’objectiu és, en l’actualitat, implementar “estratègies de detecció de problemes auditius en nounats amb dany auditiu permanent mitjançant l’ús d’emissions otacústiques i potencials evocats auditius del tronc cerebral”, assenyala el professor Joan Onrubia, qui sosté que “la presència de trastorns en els tres primers anys de la vida té conseqüències importants sobre el desenvolupament del llenguatge i l’adaptació al mitjà familiar i social”. “El diagnòstic d’una hipoacúsia i la rehabilitació s’ha de realitzar abans dels sis mesos d’edat”, manifesta.

En la seua visita, la delegació de la Universitat d’El Salvador tindrà ocasió d’entrevistar-se amb els màxims responsables de la Universitat de València, entre ells, el rector Esteban Morcillo; el vicerector del ram, Guillermo Palao; i delegats; a més de degans, vicedegans i professors, i responsables de fundacions universitàries. Així mateix, coneixeran les facultats de Medicina i Odontologia, i d’Infermeria i Podologia; l’Institut de Recerca Sanitària (INCLIVA); la Fundació General de la Universitat de València; les clíniques de la Fundació Lluís Alcanyís; el Parc Científic; el Servei de Relacions Internacionals i Cooperació; i el Centre Cultural La Nau, l’edifici històric de la Universitat de València.

El Programa 0,7 de la Universitat de València
El Programa 0,7 Una Nau de Solidaritat, que convoca el Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació de la Universitat de València, està dirigit per la Comissió 0,7, creada en 1995 amb la missió d’establir les línies generals d’actuació en matèria de cooperació al desenvolupament de la Universitat de València; distribuir el pressupost 0’7 -que s’obté del 0’7% del pressupost de la Universitat, així com amb caràcter voluntari del 0’7% de les nòmines del seu personal i de les taxes de matrícula dels seus estudiants- entre els diversos programes de cooperació; controlar i supervisar aquest pressupost; i preparar i resoldre convocatòries de projectes propis de cooperació.