Utilitzen la investigació sobre una hemorràgia pulmonar amb fracàs renal per evitar el distrès respiratori en pacients de COVID-19

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 26 de maig de 2020
 

Un equip d’investigació de la Universitat de València, liderat pel professor Juan Saus del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular, desenvolupa un projecte per a proporcionar al sistema sanitari una prova diagnòstica que anticipe l’entrada a fases avançades de pacients amb COVID-19 i un tractament escalable oral per a tractar la malaltia. La proposta té el suport de la Generalitat Valenciana, dins la convocatòria “Capacitats del Sistema Valencià de la Innovació en la lluita contra la COVID-19”, que finança accions que donen solucions innovadores al nou coronavirus.

La síndrome de Goodpasture ha estat objecte d’estudi del grup d’investigació dirigit per Juan Saus a la Universitat de València des de 1988. Es tracta d’una hemorràgia pulmonar amb fracàs renal que en l’actualitat es manifesta de manera molt esporàdica i que a partir de nous descobriments de l’equip de Saus ha donat pas a una proposta terapèutica per a la COVID-19.

“La proteïna GPBP (Goodpasture antigen binding protein), quan se sobreexpressa i s’acumula fora de la cèl·lula, causa una desestructuració del microentorn i transforma fines estructures membranoses en grosses parets fibroses que dificulten l’oxigenació i depuració de la sang en el pulmó i el renyó. Açò va establir les bases per al desenvolupament d’EMTEST, un prototip per a mesurar GPBP en sang i T12, un compost específicament dissenyat per a inhibir-la”, explica Juan Saus.

L’equip investigador va observar que la GPBP s’acumula en el pulmó de pacients amb un quadre de dificultat respiratòria greu denominada síndrome de distrès respiratori de l’adult (SDRA), causat per infeccions o sèpsies. “Cada vegada hi ha més evidències que una sèpsia amb predomini de l’afectació pulmonar és la causant de la fatalitat en la COVID-19”, explica Saus. “Amb una sèpsia, els tractaments antibacterians o antivírics no són suficientment efectius per a detindre el procés. Una vegada desencadenat el SDRA en els pacients COVID-19, no s’espera que un tractament que elimine el coronavirus modifique significativament el curs fatal de la malaltia”, conclou l’expert.

Per aquest motiu, amb el projecte es vol utilitzar EMTEST per a mesurar GPBP en la sang dels pacients COVID-19 i anticipar l’aparició d’SDRA. A continuació, amb els nivells de GPBP controlats, administrar T12 als pacients COVID-19 en risc de distrès respiratori i evitar la instauració d’aquesta malaltia. “Amb aquesta proposta volem desenvolupar un diagnòstic d’imminència d’SDRA i un tractament específic per a millorar la supervivència de les persones amb COVID-19, i evitar els col·lapses del sistema sanitari”, matisa Juan Saus.

El projecte està liderat per la Universitat de València i també hi participen l’Institut d’Investigació Sanitària INCLIVA, acreditat per a dur a terme assajos clínics diagnòstics i terapèutics, i MedalChemy, una PIME acreditada per a produir T12 per a ús humà. Col·laboren en aquest treball científic l’Hospital Clínic Universitari de València, el Complex Hospitalari Universitari de Santiago de Compostel·la, l’Hospital Arnau de Vilanova de València i el laboratori Patológika de l’Hospital Quirón Salud de València.