La UV, entre les 200 millors del món en investigació i segona d’Espanya en Psicologia, Econòmiques, i Administració i Direcció d’Empreses

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 15 d’abril de 2021
 
Campus de Tarongers de la Universitat de València.
Campus de Tarongers de la Universitat de València.

La Universitat de València (UV) ha millorat la seua posició internacional 28 llocs respecte a 2020 en el rànquing SCImago Institutions Rankings (SIR) i es col·loca al número 196 del món, mentre que a escala europea ha avançat 14 llocs i és la 83. En la classificació –que avalua els resultats de les 4.126 principals universitats–, per matèries la institució és segona d’Espanya en tres d’elles: Econòmiques i Econometria, Administració i Direcció d’Empreses, i Psicologia.

Aquest rànquing classifica institucions universitàries amb més de 100 articles publicats i inclosos en la base de dades Scopus, i ordena aquests centres per un indicador compost que combina tres grups de marcadors basats en recerca, innovació i impacte social mesurat per la visibilitat de la seua web. SIR el desenvolupa el grup de recerca SCImago LAB, que treballa en visibilitat científica i reputació en línia. Com a novetat, en l’edició de 2021, s’ha publicat per primera vegada la versió del rànquing per matèries i per indicadors.

Així, a nivell institucional, la Universitat de València és cinquena d’Espanya, la mateixa posició que les dos edicions anteriors, i primera de la Comunitat Valenciana, posició que també ocupa des de 2019. Aquest fet, i la millora a escala europea i mundial es produeix en un context en què s’ha incrementat en 229 el nombre de centres analitzats al rànquing.

Per matèries, la UV és tercera d’Espanya en dos: Física i Astronomia, i Odontologia. També es col·loca com a cinquena en cinc àrees més: Arts i Humanitats, Ciències Agrícoles i Biològiques, Ciències Ambientals, Ciències de la Terra i Ciències Socials. Sumant totes les matèries analitzades, 19, la Universitat de València està entre les cinc primeres d’Espanya en 10 d’elles, un 52,63%. D’altra banda, en 9 d’aquestes àrees, la UV figura entre les dos-centes primeres del món. Destaquen: Odontologia (posició número 63), Arts i Humanitats (103), Psicologia (105), Estudis de Negocis i Administració (121) i Ciències Socials (131).

Per indicadors, la institució acadèmica valenciana és tercera d’Espanya i la número 111 mundial en l’apartat de societat; sisena d’Espanya i 143 internacional en investigació, i ocupa les posicions 219 i 11, respectivament, en l’apartat d’innovació.

Aquest rànquing està liderat a escala internacional per la Universitat de Harvard i l’Escola de Medicina de Harvard; a Europa per Òxford i l’University College de Londres; i a Espanya per les Universitats de Barcelona, Autònoma de Barcelona, Complutense de Madrid, Autònoma de Madrid i de València.

Els indicadors utilitzats en el rànquing són, entre d’altres, el coneixement innovador, l’impacte tecnològic, l’impacte normalitzat, el coneixement innovador, l’impacte tecnològic, el nombre de patents sol·licitades o el nombre d’enllaços al domini web.

 

Més informació (Servei d’Anàlisi i Planificació UV): https://ir.uv.es/ZF6MwPM

 SCImago Institutions Rankings: https://www.scimagoir.com/rankings.php