La UV celebra els 125 anys dels estudis en Química i lliura la seua Medalla al prof. Fernando Sapiña

  • Gabinet de la Rectora
  • 23 de novembre de 2021
 

La Universitat de València ha celebrat aquest dimarts 23 de novembre, amb un Solemne Acte Acadèmic, la cloenda de les commemoracions del 125è aniversari dels estudis en Química a la nostra Universitat. En el transcurs de la cerimònia s’ha lliurat, també, la Medalla de la Universitat, a títol pòstum, al prof. Dr. Fernando Sapiña.

Una comitiva acadèmica conformada per professores i professors i autoritats acadèmiques ha iniciat el Solemne Acte Acadèmic de cloenda de les celebracions dels cent vint-i-cinc anys dels estudis en Química a la Universitat de València.

Presidit per la rectora de la Universitat, Mª Vicenta Mestre, junt a la degana de la Facultat de Química, Adela Mauri, i el president de la comissió del 125è aniversari, l’antic rector de la Universitat, Francisco Tomás, la secretària general de la Universitat de València, Maria Elena Olmos, ha donat lectura al Reial Decret d’Implantació dels estudis en Química, i el secretari de la Facultat de Química, José Vicente Folgado, ha donat lectura a la primera acta de la Junta de la Facultat de Ciències de l’any 1895.

125 anys dels estudis en Química a la Universitat de València

En la seua intervenció, Francisco Tomás ha assenyalat que ‘els universitaris i la societat valenciana en la transició secular del XIX al XX van ser conscients d’aquest fenomen, i van comprendre que seria necessari formar noves generacions amb coneixements científics i habilitats professionals per a fer-los rendibles, per això la seua iniciativa, al meu parer feliç, d’implantar estudis de Ciències, i més concretament de Química, a la Universitat de València. Per aquesta raó celebrem aquesta iniciativa de les autoritats acadèmiques de l’època, de la seua visió de futur i del seu afany de servei’.

Com en tot acte acadèmic, aquest ha comptat amb una Lliçó Magistral, impartida per Agustín Escardino, qui va ser professor i vicerector de la Universitat de València, distingit amb la Medalla de la nostra Universitat.

‘Història dels estudis de Química a la Universitat de València’ ha estat el títol d’aquesta lliçó en la qual s’ha recordat que els orígens dels estudis en Química se situen en 1788 quan es va impartir aquesta disciplina a la Facultat de Medicina de la Universitat.

El professor Escardino ha recordat les diferents seus de l’antiga Facultat de Ciències, que va iniciar les seues activitats a la seu històrica de la Universitat, al carrer de La Nau. Així ha recordat que el 12 de maig de 1932 es va produir un incendi en els laboratoris de Química a la primera planta de l’edifici, afectant les aules de ciències, el Museu d’Història Natural i l’Observatori Astronòmic, traslladant-se la Facultat de Ciències en octubre de 1944 a l’edifici que actualment ocupa el Rectorat de la Universitat.

L’ampliació dels estudis a Ciències Físiques, Ciències Matemàtiques i Ciències Biològiques en aquella històrica Facultat de Ciències va suposar el trasllat de la Facultat a l’actual Campus de Burjassot-Paterna en la tardor de 1978.

En la Lliçó Magistral també s’ha fet un repàs a les activitats professionals dels titulats i titulades en Química per la Universitat de València, així com un recorregut per les transformacions dels plans d’estudi en aquesta disciplina que compleix 125 anys de tradició a la nostra Universitat.

Per la seua banda, la degana de la Facultat de Química, Adela Mauri, ha recordat la creació, en 1977, d’aquesta Facultat, a partir de la separació de la Facultat de Ciències. I també ha destacat la presència de tots els degans i deganes d’aquesta Facultat des d’aquells temps.

Medalla de la Universitat, a títol pòstum, al prof. Fernando Sapiña

Tot seguit s’ha procedit al lliurament de la Medalla de la Universitat de València, a títol pòstum, al prof. Dr. Fernando Sapiña Navarro (1964-2018), després de la preceptiva laudatio, exposició dels rellevants mèrits que concorren en qui rep aquesta distinció, que ha estat pronunciada pel catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València, Juli Peretó.

Fernando Sapiña va ser professor del Departament de Química Inorgànica i investigador de l’Institut de Ciència dels Materials de la Universitat de València.

El professor Sapiña va centrar la seua investigació en les noves vies de síntesi de materials amb composició, microestructura i propietats controlades. És conegut per ser l’inventor de la tècnica culinària de l’esferificació inversa, tècnica que va aplicar el restaurant El Bulli. 
A més, va ser un dels impulsors del Grau en Ciències Gastronòmiques de la Universitat de València, l’únic a Espanya que es pot estudiar en una universitat pública i a preus públics. També va destacar per la seua contribució a la divulgació de la ciència, dirigint col·leccions de Publicacions de la Universitat de València, l’editorial de la nostra Universitat que està celebrant el seu centenari d’existència.

‘La seua contribució a crear Expociència serà sempre recordada. Era una bona persona, en qui podies confiar sempre’, ha recordat el professor Juli Peretó.

Durant un prolongat aplaudiment del públic, la seua dona, Encarna Coret, ha recollit, de mans de la rectora Mª Vicenta Mestre, aquesta distinció que, a títol pòstum, li va ser concedida pel Consell de Govern de la Universitat l’any 2019.

La Facultat de Química, un referent de la Universitat de València

La degana de la Facultat de Química, en la seua intervenció, ha destacat que la Universitat de València ha format les i els professionals en aquest àmbit dels teixits productius valencians, així com del professorat i personal investigador en Química de la Comunitat Valenciana, essent una de les primeres facultats d’Espanya, destacada a nivell europeu.

I ha recordat la primera dona llicenciada, el 1917, i la primera doctora en Química, en 1957, destacant l’evolució dels estudis al llarg del temps, advertint que ‘l’excessiva competitivitat i l’excessiva burocràcia resten temps a allò important’.

La professora Adela Mauri ha destacat que la Facultat de Química de la Universitat de València contribueix a la millora de la qualitat de vida i la seua contribució al progrés de la Humanitat, alertant de la quimifòbia i reconeguent la necessitat de millorar la divulgació de les aportacions de la Química. Així, ha recordat el rigor i il·lusió del professor Fernando Sapiña.

La rectora de la Universitat de València ha posat en valor els resultats de la investigació realitzada a la Facultat de Química, així com que siga la primera titulació en Química d’Espanya que compta amb un segell europeu de qualitat, resultat d’un esforç continuat del personal docent i investigador i d’administració i serveis de la Facultat.

‘Hui en dia la nostra Facultat de Química destaca per la seua iniciativa, amb estudis, també, de doble grau internacional, i moderns programes de postgrau que abasten tots els àmbits de la química’, ha destacat la rectora.

La rectora Mª Vicenta Mestre també ha recordat la importància de l’estudiantat, ‘sense estudiantes i estudiants no hi ha docència’, ha dit, i ha agraït el treball continuat del PDI i el PAS al llarg de la història de les facultats, primer de Ciències i, després, de Química, recordant els primers catedràtics d’aquella primera Facultat.

A l’igual que prèviament havia fet la degana de la Facultat de Química, la rectora de la Universitat ha recordat, també, la lluita per la democràcia i les llibertats de la comunitat universitària de la Facultat de Química al llarg de la història, especialment en l’època de la dictadura franquista.
 
Així, ha recordat els professors Morera i Sierra, secretaris generals respectivament de la Facultat de Ciències i de la Universitat en temps de la Guerra Civil, represaliats per la dictadura, i el professor Le Boucher, qui va ser secretari de la Facultat, incorporat al front de guerra, on va morir.

‘Hui, a l’igual que en el passat, la nostra Universitat continua al servei del nostre poble, de la ciència i del coneixement. Un compromís que ara reafirmem en aquesta magnífica celebració de cloenda dels actes del 125è aniversari dels estudis en Química a la Universitat de València’. Amb aquestes paraules de la rectora i la interpretació de l’himne acadèmic Gaudeamus Igitur per l’Orfeó Universitari s’ha clos aquest Solemne Acte Acadèmic.