La UV i la Generalitat signen la renovació dels convenis de les càtedres de Participació i Dret Foral

  • Gabinet de la Rectora
  • 19 de maig de 2020
 

La rectora de la Universitat de València, M.ª Vicenta Mestre, i la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, han signat aquest matí dimarts 19 de maig els convenis de col·laboració per al funcionament de la càtedra PAGODA de Govern Obert, Participació i Open Data -en matèria específica de Participació Ciutadana- i de la càtedra de Dret Foral Valencià i Desenvolupament Estatutari, per a l’exercici de 2020.

La signatura dels convenis de les càtedres de Dret Foral i PAGODA permet la continuïtat de les càtedres durant l’exercici de 2020, fomentant el debat sobre la participació i la transparència en una societat moderna, així com l’autogovern valencià en el marc d’una progressiva descentralització política i administrativa de l’Estat.

M.ª Vicenta Mestre ha destacat la importància de les càtedres institucionals com a eines de col·laboració específica sobre temes concrets per a desenvolupar conjuntament entre la Universitat i la Generalitat. En eixa línia ha posat en valor “la importància de la continuïtat al llarg d’enguany d’aquestes dues càtedres tan estretament vinculades amb la realitat de la societat valenciana”. Així ha destacat la trajectòria i la important tasca realitzada per la càtedra de dret civil valencià, recordant que la Facultat de Dret de la UV és una de les facultats fundacionals de la UV i que ha desenvolupat la seua activitat de manera ininterrompuda des de 1499. La rectora també ha remarcat la importància d’enfortir la ciutadania activa a través de polítiques de participació que contribuisquen a la vertebració de la nostra societat.

Rosa Pérez Garijo ha assenyalat que la Universitat 'és la ferramenta més important d’instrucció, construcció i aprenentatge. Els convenis que des de l’administració autonòmica signem amb ella són una plataforma idònia per a atraure la participació d'entitats que aporten coneixement, especialització, investigació, desenvolupament i innovació. I, en concret, aquestes càtedres juguen un paper important pel que fa a la recerca d’eixe coneixement i la seua divulgació', ha assenyalat la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

A l’acte també han participat la vicerectora d’Innovació i Transferència, M.ª Dolores Real; el degà de la Facultat de Dret i director de la càtedra de Drets Foral Valencià, Javier Palao; els directors de la càtedra PAGODA, Carmen Montalbá y Joaquín Martín Cuvas; el director general de Qualitat Democràtica, Responsabilitat Social i Foment de l'Autogovern, José Ignacio Pérez Rico; i la directora general de Participació Ciutadana, M.ª Jesús Pérez Galant.

Participació Ciutadana

La càtedra Pagoda atén una realitat actual, en la què la ciutadania ha incorporat la participació, la transparència i el bon govern entre les seues demandes i preocupacions més primordials.

Durant quest curs l'àrea responsable de Participació (Facultat de Ciències Socials) sota la direcció de Carmen Montalbá proposa formació oberta a l'estudiant universitari amb el Col·laboratori de Vídeo Participatiu, i el disseny de formació de postgrau en matèria de Metodologies Participatives. Com ha destacat Montalbà, l’objectiu principal de la càtedra PAGODA ‘és contribuir a la millora del rendiment de les nostres institucions democràtiques i de l'entramat social, contribuint a la formació d’una cultura política més oberta a la participació ciutadana i a la rendició de comptes i assumpció de responsabilitats pels responsables públics’. Per tot això, a la càtedra es venen desenvolupant durant els últims quatre anys, sota l'eix de la formació i la sensibilització, diverses activitats com jornades, congressos, cursos i seminaris, orientats principalment a personal de l'administració pública.

‘En aquesta legislatura apostem firmament per la participació ciutadana com centre de les polítiques públiques’, ha puntualitzat la directora general de Participació Ciutadana M.ª Jesús Pérez, qui ha remarcat ‘la necessitat de formació i transferència de coneixements respecte a temes com la participació que permetan la creació d’una cultura participativa i de divulgació a tota la societat’.

Dret Foral

La Càtedra de Dret Foral Valencià va nàixer amb la vocació de convertir-se en un espai acadèmic per a promoure, impulsar i desenvolupar activitats formatives, d'investigació i de difusió que puguen contribuir al coneixement, sensibilització i projecció social del Dret Foral Valencià, tant en el seu vessant històric, com en la legislació actual, així com en les seues possibilitats de desenvolupament.

El degà de la Facultat de Dret i director de la càtedra de Dret Foral, Javier Palao, ha volgut agrair el treball de la comunitat universitària assenyalant que «la càtedra es sosté en base al treball del Personal Docent i Investigador (PDI), el Personal d’Administració i Serveis (PAS), dels serveis centrals de la Universitat i inclús dels nostre estudiantat de la Facultat de Dret; gràcies a tots ells i elles per mantindré activa una càtedra que tan necessària es per a que els valencians i valencianes recuperen el seu legítim dret foral»

El director general de Qualitat Democràtica, Responsabilitat Social i Foment de l'Autogovern José Ignacio Pérez ha agraït a la Universitat i director de la càtedra de Dret Foral Javier Palao pel seu treball en matèria de dret foral. ‘La cátedra de Dret Foral i Desenvolupament Estatutari està estretament relacionada amb la reivindicació del nostre Estatut d’Autonomia i que com bé diu Javier Palao, més encara des de la sentència del 2016 del Tribunal Constitucional’, ha remarcat José Ignacio Pérez.  

Arxivat en: Institucional