La UV signa la declaració d’intencions per a la creació d’una aliança públic-privada d’impuls de les Tecnologies Habilitadores a la CVA

  • Gabinet de la Rectora
  • 30 de juny de 2020
 
M. Vicenta Mestre
M. Vicenta Mestre

La rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre, ha participat junt amb les rectors i rectores de les universitats públiques valencianes (Universitat Politècnica de València (UPV), Universitat d'Alacant (UA), Universitat Jaume I de Castelló (UJI) i Universidad Miguel Hernández d'Elx (UMH) en la signatura d’un document que busca impulsar les Tecnologies Habilitadores dirigides al sistema productiu i al sector públic de la Comunitat Valenciana

L’acte s’ha celebrat aquest matí al Palau de la Generalitat amb presència d’autoritats públiques com el president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig, la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital Carolina Pascual, i el vicepresident executiu de l’Agència Valenciana de l’Innovació (AVI) Andrés García Reche, els quals han estat acompanyats pels rectors i rectores de les universitats públiques valencianes, entre ells la rectora de la UV, M. Vicenta Mestre, i personalitats rellevants de la societat valenciana, com el president de la Confederación Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) Salvador Navarro o el president de la Red de Institutos Tecnologógicos de la Comunitat Valenciana (REDIT) Fernando Saludes, i estatals com la presidenta del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) Rosa Méndez.

L’acord signat defineix les Tecnologies Habilitadres com “el conjunt de tecnologies que proporcionen la base per a afavorir la innovació en el conjunt de les activitats productives i que, potencialment, podrien provocar altes disrupcions innovadores en la economia i la societat en els propers deu a quinze anys”. Són “tecnologies intensives en coneixement que donen lloc a cicles d’innovació ràpids” i que “requereixen un alta inversió en capital (infraestructura, equipament i capital humà qualificat) i que es caracteritzen pel seu elevat nivell d’I+D”.

Així, resultat de l’anàlisi dut a terme per les autoritats valencianes per a la identificació dels “centres de competències en Tecnologies Habilitadores de la Comuntiat Valenciana”, es materialitza aquesta aliança per tal de combatre la dispersió en l’actuació d’aquest centres, fomentant la interconnexió i la visibilitat dels espais d’experimentació.  En aquest sentit, les parts signants es comprometen, entre altres coses a facilitar a les empreses de qualsevol sector de la Comunitat Valenciana i al seu sector públic, accés a Tecnologies Habilitadores que doten a aquestes d’una major avantatge competitiva.

En aquest sentit, la rectora M. Vicenta Mestre ha destacat la importància d’iniciatives públiques i privades que busquen apropar nodes de coneixement i d’aplicació d’aquest al teixit productiu i econòmic de la Comunitat Valenciana. “La creació de coneixement, la innovació i la transferència sistemàtica d’aquest a la societat valenciana i el seu teixit productiu són tres pilars fonamentals de la vesant investigadora que tota universitat aspira a tindre i fomentar”, ha assegurat la rectora.