València acollirà la primera reunió nacional sobre carotenoides organitzada per CaRed

  • Administració Central Fundació ADEIT
  • 27 d’octubre de 2017
 
El congrés analitzarà la importància de la pigmentació de les hortalisses

Els carotenoides són els responsables de la majoria dels colors grocs, ataronjats o rojos presents en els aliments vegetals, com també dels colors ataronjats de diversos aliments animals. A més, els carotenoides poden exercir un paper com a antioxidants en la protecció de l’organisme, per la qual cosa tot apunta al fet que la presència en la dieta d’aliments amb continguts elevats de carotenoides té efectes preventius davant de certes malalties. La recerca en aquest àmbit de la biotecnologia justifica la realització de la primera Reunió Nacional sobre Carotenoides en Microorganismes, Plantes, Alimentació i Salut.

Aquest congrés se celebrarà a València els propers dies 16 i 17 de novembre. El seu objectiu és establir una trobada nacional dels especialistes i interessats en els carotenoides, tant dels sectors acadèmics i de recerca com del món clínic o de la nutrició, així com del sector industrial, empresarial i de la comercialització. “La reunió se celebra a València l’any que ha sigut nominada Capital Mundial de l’Alimentació”, assenyalen des de la direcció de l’esdeveniment. La trobada naix amb la finalitat d’obrir i estendre les activitats de la Xarxa Espanyola de Carotenoides, denominada CaRed, a tots els sectors per tal que siga un fòrum per a conéixer les activitats dels diversoss grups de recerca estatals en aquesta temàtica, els últims desenvolupaments i avanços científics, les necessitats del sector industrial i les demandes dels consumidors, com també per a establir contactes i discussions a fi de potenciar futures col·laboracions i intercanvis.

Entre altres aspectes, el congrés abordarà el resultat de les diferents reaccions d’oxidació que, en tots els casos, fan perdre color. Com expliquen des de la direcció de la reunió, “la presència de gran nombre de dobles enllaços fa els carotenoides molt sensibles a l’oxidació, especialment en reaccions de fotooxidació amb l’oxigen singlet. També s’oxiden en presència de lipoxigenases, però no de manera directa, sinó per reacció amb els hidroperòxids”.

CaRed, nascuda el passat any
A primers del passat 2016 es va constituir CaRed, en el marc de les Xarxes d’Excel·lència finançades pel Ministeri d’Economia i Competitivitat (BIO2015-71703-REDT), integrada per deu grups nacionals que treballen en diverses línies de recerca relacionades amb els carotenoides. Aquest congrés sorgeix a partir dels contactes i col·laboracions que es van iniciar entre investigadors de diversos grups participants en altres iniciatives similars, amb l’objectiu de potenciar la integració i la coordinació de la recerca espanyola relacionada amb els carotenoides. En CaRed s’integren grups que en el seu conjunt abasten els principals aspectes de la recerca en carotenoides, des del metabolisme i la seua regulació en plantes i microorganismes a la producció i manipulació biotecnològica, modificació funcional, metodologies d’anàlisis i purificació, avaluació de la bioaccesibilitat i biodisponibilitat en aliments, i els seus efectes sobre la salut humana.

Més informació i inscripció: Reunió Nacional sobre Carotenoides en Microorganismes, Plantes, Alimentació i Salut