València acull l’Acadèmia de Primavera del projecte europeu de recerca Trans-making

  • Unitat de Suport als Instituts Tarongers
  • 2 de març de 2018
 
Cartell de la trobada

De dilluns 5 a divendres 8 de març, la ciutat de València reunirà investigadors del camp de la cultura, emprenedors i gestors culturals, artistes i activistes socials a l’Acadèmia de Primavera del projecte europeu de recerca Trans-making, en el qual participa Econcult, grup de recerca de la Universitat de València en Economia de la Cultura.

El projecte europeu de recerca Trans-making és un consorci de vint grups d’investigació de quatre continents que al llarg de quatre anys intercanvien estades d’un mes entre el seu personal. L’objectiu principal de la trobada a València és projectar, reflexionar i generar debat sobre el paper de la cultura i la creativitat en els processos d’innovació social i econòmica a partir de l’exploració de noves narratives que contribuïsquen a la construcció d’una nova ciutadania europea. “La trobada –explica Raúl Abeledo, investigador principal del projecte, per part d’Econcult– tractarà de trobar un espai conceptual comú per articular una visió renovada d’Europa que active la transformació social cap a paradigmes de més democràcia, més atenció a les necessitats de la ciutadania, entre les quals també les que tenen a veure amb el sentit i el compromís que ens aporta la producció cultural i simbòlica”. “També pretenem –afegeix– que els participants interactuen amb la realitat de la ciutat de València i amb el fenomen d’un festival tan carregat d’elements simbòlics com el de les Falles”.

La trobada està organitzada al voltant de quatre conceptes clau, que articulen les discussions tots els dies de la programació. El primer concepte és soroll, com aquell conjunt d’informació en el qual no trobem orde o significat, però que a través dels llenguatges de l’art o la ciència som capaços de desxifrar-hi senyals de canvi i transformació. En aquest marc està previst assistir a una mascletà i l’artista sonor Avelino Saavedra oferirà una performance al Centre del Carme. El segon concepte és lloc, com aquell espai físic o virtual en el qual es donen les interaccions socials i on es manifesta el sentit i el compromís dels individus amb la seua comunitat. Es pretén aprofundir en els processos per a generar llocs enfront dels no-llocs. Aquest segon concepte es desenvoluparà al voltant de la Marina de València i el Cabanyal, com a exemples actuals del place making. El tercer dia es convida a la pluralitat de perspectives a partir del concepte veus “amb el qual es busquen les mirades d’Àsia, Àfrica o Iberoamèrica”. Finalment, el quart dia s’ordena al voltant del concepte rutes, com a metàfora de possibles cursos d’acció i amb el qual s’analitzarà amb un format més acadèmic la relació entre cultura, economia i societat com a espai d’intercanvi i mobilitat entre investigadors europeus i asiàtics.

L’esdeveniment comptarà amb una comunicació inaugural via videoconferència de Catherine Trautman (exministra francesa de Cultura i Comunicació) i serà inaugurat pel vicerector de Cultura de la Universitat de València, Antonio Ariño. L’alcalde de la ciutat, Joan Ribó, rebrà una delegació de l’Acadèmia de Primavera i la convidarà a presenciar la mascletà del 5 de març des de les dependències de l’ajuntament. La trobada, que està finançada amb fons de la Unió Europea a través del projecte Trans-making, compta amb la col·laboració d’institucions com ara l’Àrea de Cultura de la Diputació de València i el programa Del tros al plat, la Marina de València, el projecte Eurasian Creaspace Networking, la Fundació Asia Europe, el Centre Cultural La Nau o el Consorci de Museus. Les pròximes reunions del projecte està previst que se celebren a París, Istanbul i Ljubljana.

Més informació: