València esdevé seu virtual de les XXVI Jornades sobre l'Ensenyament Universitari de la Informàtica els dies 8 i 9 de juliol

  • Gabinet de la Rectora
  • 17 de juny de 2020
 

Les taules redones 'Docència en temps de pandèmia i més enllà' i 'L'avaluació en els temps de la pandèmia' són dos dels plats forts del programa. Les inscripcions per a les JENUI 2020 estan obertes fins al 19 de juny.

La pandèmia de la COVID-19 ho ha trastocat tot; també, la celebració de les XXVI Jornades sobre l'Ensenyament Universitari de la Informàtica (JENUI 2020), promogudes per l'Associació d'Ensenyants Universitaris de la Informàtica (AENUI) i organitzades per l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV). Previstes en format presencial, les JENUI 2020 han hagut de reinventar-se davant la situació extraordinària en què ens trobem i ara se celebraran en format virtual. La subdirectora de l'ETSE-UV, Inmaculada Coma, i subdirector de l'ETSE-UV, Francisco Grimaldo, expliquen la iniciativa.

Si bé el gruix de les JENUI 2020 es desenvoluparà els dies 8 i 9 de juliol, ja des de dimecres 1 es podrà accedir als vídeos amb les presentacions dels treballs acceptats. A més, l'Aula Virtual de la UV permetrà a les persones 'assistents' dialogar amb els autors i autores mitjançant fòrums de discussió. Aquestes activitats asíncrones es combinaran amb videoconferències, on destaquen les taules redones que se celebraran ambdós dies de 15.30 h a 17 h.

Ensenyament i pandèmia: què podem aprendre d'aquests mesos a casa?

El confinament ha obligat a replantejar-se la docència, a adaptar-la a una realitat sense classes presencials. Com ha sigut aquesta transformació? Què se n'ha aprés? Quines pràctiques podem retenir per al futur? Sobre això es debatrà el 8 de juliol en la taula redona 'Docència en temps de pandèmia i més enllà'. I com es pot fer una avaluació online de qualitat? La vesprada del 9 de juliol serà el torn de la taula redona 'L'avaluació en els temps de la pandèmia'.

Les JENUI 2020, a més, contribuiran a enfortir el paper de les dones en STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics); així, totes les sessions de presentacions de treballs estaran presidides i moderades per dones referents en el món de la informàtica.

Premis per als millors treballs

El dia 8, de 17.30 h a 18.30 h, serà la sessió de presentacions de treballs candidats al millor article. Tot seguit, durant l'assemblea de l'AENUI, es farà la votació per a escollir el guanyador, que s'anunciarà en la sessió de clausura de les JENUI 2020. També es premiaran els millors vídeos de presentació d'aquestes jornades virtuals. Hi ha un guardó, però, que ja té propietari. És el professor David López, de la Universitat Politècnica de Catalunya, premi AENUI a la qualitat i innovació docent 2020 gràcies al seu compromís amb la innovació educativa, que el fan ser un pioner i un referent en aquest àmbit a Espanya.

Dues modalitats d'inscripció

L'organització de les JENUI 2020 es mostra compromesa amb la millora de la docència de la informàtica i vol mostrar el potencial de les ferramentes i la metodologia online especialment en el context actual. Amb l'objectiu d'obrir al màxim les jornades, s'han establit dues modalitats de participació. Una d'elles, totalment gratuïta, permetrà a les persones interessades accedir a les presentacions en vídeo dels treballs acceptats i a la plataforma d'interacció amb els autors i autores. La segona, de 80 euros, és la indicada per a les persones que presenten un treball i per a aquelles que desitgen rebre un certificat de participació en les jornades. Ambdues inscripcions es realitzen mitjançant un formulari que cal omplir el dia 19 de juny com a límit.

Reptes per al curs vinent

Just aquesta setmana, l'Associació d'Ensenyants Universitaris de la Informàtica ha presentat una declaració sobre els reptes per al curs 2020/2021. L'AENUI també proposa a les universitats que aprofiten el coneixement i experiència dels seus membres. Així, ofereix el seu assessorament en la formació del professorat pel que fa a la planificació, la coordinació i el disseny d'activitats i instruments d'avaluació, així com al redisseny i l'adaptació d'assignatures i plans d'estudi.

Sobre les JENUI 2021

A causa de l'excepcionalitat d'enguany, l'ETSE-UV tornarà a organitzar la pròxima edició de les JENUI, que se celebraran en juliol del 2021. Per tant, aleshores sí, València en serà la seu física.

Consulteu el programa complet: https://jenui2020.uv.es/index.php/programa-virtual/