València participa en un projecte europeu per a promoure la innovació en contextos urbans

  • 30 de juny de 2017
 
Horizon 2020

La unitat de recerca en economia de la cultura i turisme de la Universitat de València, Econcult, participa en el projecte europeu, DESIGNSCAPES, que tracta d’activar la capacitat de dissenyar accions i processos per a provocar innovació en contextos urbans. DESIGNSCAPES és l’únic projecte, entre divuit propostes, finançat a nivell europeu (amb una contribució de al voltant de quatre milions d’euros) de la Comissió Europea sota la convocatòria “CO-CREATION-02-2016 - Innovació impulsada per l’usuari: creació de valor a través de la innovació generada des de la lògica del disseny”.

El consorci del projecte, coordinat per l’associació ANCI Toscana, està compost per dotze socis de deu Estats membres (associacions de municipis, departaments universitaris d’arquitectura i disseny, escoles de negocis, centres de serveis, organitzacions de la societat civil), entre els quals es troba la unitat de recerca Econcult de la Universitat de València. El projecte té el mandat específic de distribuir 1,5 milions d’euros del seu pressupost a favor de al voltant de cinquanta iniciatives a nivell local en els estats membres i països associats per a demostrar el potencial d’innovació orientada pels usuaris. Aquests fons es distribuiran mitjançant convocatòries obertes articulada en tres rondes anuals (una vegada a l’any de 2018 a 2020), centrades en projectes que encara es troben en procés de desenvolupament conceptual, amb la finalitat de recolzar la seua realització mitjançant recursos financers i accions d’acompanyament apropiades.

Una de les primeres fases del projecte serà identificar algunes de les experiències entre les ciutats participants (Rotterdam, Atenes, Copenhagen, Florència, Friburg, Lisboa, Londres, Milan, Paris, Sofia, Stuttgart i València) que s’ajusten a aquest concepte de “innovacions facilitades per la lògica del disseny”. Segons explica el professor Pau Rausell, investigador principal del projecte com a coordinador del grup Econcult, “aquest projecte és un prova més, juntament amb altres nombroses accions i propostes que vénen de las Naves, la Marina de València, l’Agència Valenciana de la Innovació, de la UPV o de múltiples grups de la societat civil, que València està plenament insereix en les xarxes que lideren les accions i les reflexions sobre la innovació a Europa”.

El grup Econcult, té encomanada la missió de liderar el treball orientat a desenvolupar recomanacions i estratègies implementables de polítiques en un marc participatiu. A més, contribuirà a la identificació de prioritats, la detecció de mancances i necessitats de col·laboració i de recerca, així com a la millora de la qualitat, la quantitat i la visibilitat de futures accions polítiques en l’àrea d’innovació facilitada pel disseny.

La innovació generada des de la lògica del disseny pot ser considerada, segons aquest equip d’investigadors, com un exemple destacat d’innovació "impulsada per l’usuari", on la participació dels usuaris en el procés és central, ja que en molts casos la innovació pot tenir més èxit a través de la co-creació. El pensament des del disseny, centrat en l’usuari i l’aplicació d’eines i mètodes de disseny, quan s’apliquen a serveis, sistemes i organitzacions, segons asseguren, permet la innovació estructurada de serveis i models empresarials, la innovació organitzacional i altres formes intangibles d’innovació. L’enfocament, afegeixen, se centra en l’aplicació d’eines i mètodes des de la lògica del disseny, ja que ofereix un enfocament sistemàtic per a concebre les innovacions impulsades per l’usuari.

+ Info: http://www.econcult.eu/es/econcult-consigue-nuevo-proyecto-h2020-designscape-consorcio-europeo-alto-nivel/