Viatge solidari al Perú per a cooperar amb les comunitats natives amazòniques

  • 10 de febrer de 2017
 
Viatge solidari al Perú

La Universitat de València ha organitzat un viatge solidari a la Comunitat Nativa Amazònica de Chirikyacu, al Perú, el pròxim mes d’agost, amb la finalitat d’implicar la comunitat universitària en un projecte de cooperació 0,7 que duu en marxa des de l’any 2008 i que acaba de finalitzar una més de les seues fases. Les persones interessades estan convocades a una reunió informativa el dia 15 de febrer, a les 18:30 hores, a l’edifici dels Instituts d’Investigació del Campus dels Tarongers (ERI de Sostenibilitat).

La Comunitat Nativa quítxua de Chirikyacu, enclavada a la selva amazònica del Perú, la integren tan sols 400 membres. És una zona “molt deprimida econòmicament, amb alts nivells de desnutrició i d’analfabetisme”, assenyala el responsable del projecte de cooperació universitària, el professor honorari de la Universitat de València Javier García Gómez. A més, pateix una important i perillosa desforestació a causa de l’agricultura extractiva, que és el principal mitjà de vida de la població indígena. L’impacte ambiental d’aquesta pràctica està repercutint en la disminució de cabals de la conca, la qual cosa ha alertat el grup de García Gómez, que ja l’any 1998 va iniciar els treballs de col·laboració mitjançant conveni amb la Universitat peruana Nacional de San Martín.

Després de diverses fases, s’ha construït un alberg amb la finalitat principal d’atendre el turisme com a motor econòmic alternatiu que evite en la mesura que siga possible la desforestació. “Sempre hem pretés plantejar alternatives econòmiques orientades al desenvolupament turístic sostenible per a millorar les condicions de vida de la població i la salubritat de la zona”, apunta el professor.

L’alberg, al qual els nadius han atorgat el nom de ‘Valencia wasi’ (Casa de València), serà la destinació dels voluntaris que realitzen el viatge solidari el pròxim estiu. Allà, coneixeran i es relacionaran amb la comunitat nativa, i duran a terme treballs de millora de les instal·lacions, com ara pintura, xicotetes reparacions, treballs agrícoles o tallers d’artesania. Durant els espais d’oci, els cooperants visitaran llocs d’interés patrimonial.

Aquest projecte de cooperació, que acaba de finalitzar una fase dins de la IV Convocatòria del Programa 0,7 Una Nau de Solidaritat de la Universitat de València, té l’objectiu de convertir-se en una “alternativa a l’explotació dels valuosos recursos naturals de la zona” per a millorar la qualitat de vida dels nadius a través de la potenciació del turisme i de la realització d’activitats productives sostenibles.

En el marc de la IV Convocatòria del 0,7, s’han realitzat actuacions de capacitació en matèria mediambiental, de turisme i de salut, i s’ha construït una granja de ‘cuyes’ o conills d’Índies i gallines. També s’han elaborat fitxes de productes turístics i tríptics informatius que s’han difós en l’última fira del turisme celebrada a Lima en novembre de l’any passat.

Javier García Gómez ha expressat la seua voluntat de continuar amb les actuacions de cooperació universitària a aquesta zona del Perú: “És molt important la sustentabilitat perquè el projecte es consolide i hem de continuar donant suport al projecte fins que els receptors puguen desenvolupar-lo sense la nostra ajuda”, reivindica.

Per aquest motiu, ha presentat la següent fase a la V Convocatòria 0,7 sota el títol ‘Warmi Wasi’ o Casa de la Dona, per a la construcció d’un local de reunió que aculla les dones de la zona, on aprenguen a elaborar artesania i assistir a cursos de capacitació, i fins i tot que servisca com a centre de difusió de la cultura a través de la instal·lació d’una biblioteca.

Premi Manuel Castillo en la categoria ‘Iniciatives Lluís Vives’
El professor Javier García Gómez va estar guardonat en la passada edició dels Premis Manuel Castillo de recerca i periodisme per a la pau i la cooperació, organitzats pel llavors Patronat Sud-Nord de la Fundació General de la Universitat de València. El treball de García Gómez va estar reconegut en l’apartat de Professorat i Recerca, dins de la nova categoria ‘Iniciatives Lluís Vives’ de cooperació al desenvolupament de la Universitat de València. Aquest premi li va ser concedit, segons va afirmar el jurat, “per la seua iniciativa en projectes de cooperació a les comunitats natives amazòniques de l’Alto Cumbaza, al Perú”.

El Programa 0,7 de la Universitat de València
El Programa 0,7 Una Nau de Solidaritat, que convoca el Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació, amb el suport de la Fundació General de la Universitat de València, està dirigit per la Comissió 0,7, creada el 1995 amb la missió d’establir les línies generals d’actuació en matèria de cooperació al desenvolupament de la Universitat de València; distribuir el pressupost 0’7 -que s’obté del 0’7% del pressupost de la Universitat, així com amb caràcter voluntari del 0’7% de les nòmines del seu personal i de les taxes de matrícula dels seus estudiants- entre els diversos programes de cooperació; controlar i supervisar aquest pressupost; i preparar i resoldre convocatòries de projectes propis de cooperació.