Vicent Pascual Granell reclama “una política lingüística contundent” per a canviar la “dramàtica” situació del valencià

  • 20 de gener de 2017
 
Fotograma Vicent Pascual Granell

“La trajectòria que seguim pel que fa a la revitalització i normalització de la nostra llengua del País Valencià no ens duu enlloc. Ha arribat l’hora de prendre decisions valentes, d’abordar, amb convenciment i fermesa, una política lingüística contundent al País Valencià en tots els àmbits”. Així s’ha expressat aquest divendres Vicent Pascual Granell en rebre la Medalla de la Universitat de València.

La institució acadèmica ha lliurat la seua distinció a Pascual Granell, mestre, estudiós de l’educació plurilingüe i escriptor, en el transcurs d’un acte celebrat al Paranimf de l’edifici històric de la Nau. En la sessió també ha intervingut el rector, Esteban Morcillo, i la professora Maria Conca, encarregada de llegir la ‘laudatio’. A l’acte han assistit Jaume Fullana, director general de Política Educativa; Ruben Trenzano, director general de Política Lingüística i gestió del Multilingüisme; Maria Elena Ferrando, secretària autonòmica de Serveis Socials; i Ramon Ferrer, director de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL).

Vicent Pascual Granell ha lamentat que malgrat els esforços realitzats per les institucions i per Escola Valenciana, la Federació d’Associacions de Mares i Pares, el Sindicat de treballadors i treballadores de l’ensenyament al País Valencià o les universitats, i especialment per “docents combatius i il·lusionats que han sigut el motor de la revitalització i normalització del valencià en l’educació”, en arribar al segle XXI la situació de l’ensenyament en valencià en el sistema educatiu “és ben dramàtica”.

I ha recordat algunes xifres: solament un 30,3 % de l’alumnat dels ensenyaments obligatoris fa tot l’ensenyament en valencià; dels alumnes dels centres sufragats amb diners públics que fan ensenyament en valencià, només el 7% són alumnes de centres concertats; i la incorporació del valencià en els territoris de predomini lingüístic castellà és merament testimonial.

El guardonat amb la Medalla de la Universitat ha detallat quines són, al seu parer, les línies de treball que cal encetar de manera urgent.

El discurs de Vicent Pascual Granell es poden llegir íntegrament clicant ací.

Prèviament havia llegit la ‘laudatio’ la professora Maria Conca, qui ha recordat la trajectòria personal i professional de Pascual Granell. La professora honorària del Departament de Filologia Catalana ha remarcat “l’ingent treball que Vicent Pascual ha desenvolupat en l’àmbit de la planificació lingüística per al sistema educatiu valencià”. “I ho ha fet, amb eficiència i coratge, en els diferents contextos polítics, fins i tot adversos, que hem viscut al País Valencià en les darreres quatre dècades”.

La ‘laudatio’ es pot llegir completa en aquesta adreça.

Per la seua banda, el rector, Esteban Morcillo, ha destacat “el treball intens en l’àmbit del plurilingüisme que ha desenvolupat, i en el qual continua treballant Vicent Pascual”. El rector ha assenyalat: “El futur ha estat sempre incert, més encara en els temps presents que vivim. Però també és cert que de nosaltres depèn construir un futur millor. Contribuir a fer realitat una societat millor formada i informada, més justa i solidària. Somniar un futur millor no és més que el que han estat fent al llarg dels temps persones lluitadores i compromeses a les quals la Universitat de València reconeix la seua trajectòria. Vicent Pascual n’és una d’elles, i hui, totes i tots, reconeixem el seu treball amb aquesta distinció”.

Les paraules del rector es poden llegir íntegrament clicant ací.

Vicent Pascual Granell (Silla, 1944) és mestre, estudiós de l’educació plurilingüe  i escriptor, i membre numerari de la Secció Filològica de l’IEC.

La formació de Vicent Pascual té un marcat caràcter autodidacta. Inicià la seua activitat docent a Torrent i la continuà a Algemesí i a Tavernes de la Valldigna. A partir de la seua experiència a les aules va esdevenir un pioner en l’elaboració de materials educatius: programacions, diccionaris bilingües, i materials curriculars d’ensenyament del valencià i en valencià.

A partir del 1990 comença la seua tasca d’elaboració i aplicació d’un model d’educació plurilingüe, especialment al sistema educatiu valencià. En aquest àmbit ha publicat llibres, documents programàtics, i diversos articles en revistes especialitzades.

Ha estat assessor de llengües al CEFIRE d’Alzira i assessor de programes plurilingües al Servei d’Ensenyaments en Valencià de la Generalitat Valenciana.

És autor també de quatre novel·les juvenils, entre les quals ‘El guardià de l’anell’, i actualment prepara un llibre sobre el tractament integrat de llengües i continguts.