Viu l’estiu amb el Botànic

  • Jardí Botànic
  • 3 de juliol de 2020
 
Exposició Il·lustraciència al Jardí Botànic

Una conversa en línia i dues exposicions encenten la “nova normalitat” al Jardí.

El Jardí Botànic de la Universitat de València, que després del confinament obrí les seues portes el passat 22 de juny, reprèn els seues activitats i ho fa amb la posada en marxa d’un nou cicle de converses online, Botànica des del sofà, que ens acostarà al món vegetal de la mà de persones expertes de diferents àrees unides per una temàtica comuna: les plantes.

Tot i que les xarrades estan previstes per a la propera temporada d’activitats del Botànic, volem encetar-lo abans de les vacances el pròxim 8 de juliol, a les 19 h, amb una primera proposta que porta per títol “Plantes a la paret del museu” i que ens convida a reflexionar sobre què és el que caracteriza els projectes expositius sobre plantes. Són purament artístics o també són divulgatius? Què porta a l’artista a moure’s al voltant del món vegetal? Quins han estat autors o autores de referència? Quins efectes tenen en el públic? Sobre aquestes i altres qüestions parlaran Gerardo Stübing i Carles Àngel Sauri, sota la conducció de Nuria Ferriol.

Gerardo Stübing és professor de botànica a la Universitat de València i graduat en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València. Compagina la docència amb la creació d’obres artístiques amb les quals mostra la seua sensibilitat i estima pel medi natural. Ha realitzat multitud d’exposiciones i la seua obra ha estat seleccionada en més de seixanta concursos, alguns del màxim nivel.

Per la seua banda, Carles Àngel Sauri és graduat en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València i Màster en Història de l’Art Contemporani i Cultura Visual. És mediador en Bombas Gens Centre d’Art i comissari de l’exposició Botàniques, en què ha col·laborat també el Botànic. Forma part del col·lectiu cultural Nitrat de Xile i és un dels directors de Pols, un espai d'art contemporani independent a València.

Finalment, Nuria Ferriol és llicenciada en Belles Arts i compagina l’activitat artística amb la docència com a professora de dibuix. En els darrers anys desenvolupa una obra inspirada en la natura i des de 2016 és comissària del projecte InsPirats pel Botànic!, el certamen de pintura i narrativa a l’aire lliure del Jardí.

El cicle de converses Botànica des del sofà és gratuït amb inscripció prèvia a partir de l’1 de juliol en la web del Jardí.

Exposicions obertes al públic

A més, les sales d’exposicions s’han obert al públic de nou i ja poden visitar-se, respectant les normes de seguretat i la distància social, les dues propostes que hi ha actives actualment: Il·lustraciència 7 i Del jardí al bosc. Pintures de Victoria Chezner.

Il·lustraciència, que s’ha convertit ja en una cita habitual del Jardí, presenta les 40 il·lustracions seleccionades en la setena edició del Premi Internacional d’I·lustració Científica i de Natura. Escollides per un jurat professional d’entre més de 400 propostes, ens mostren una espècie botànica o animal, o un element geològic, en una combinació de rigor cièntific i estètica. Com explica el fundador i coordinador de la iniciativa, Miquel Baidal: “L’objectiu d’Il·lustraciència és visibilitzar i posar en valor el treball dels il·lustradors científics, així com apropar el coneixement científic a la societat a través de l’art”. La mostra estarà a la Sala Hort de Tramoieres fins el 12 d’octubre i l’entrada és gratuïta.

Del Jardí al Bosc. Pintures de Victoria Chezner és un projecte on l’artista parteix del caràcter cultural del paisatge per mostrar una mirada alhora panoràmica i minuciosa, contextual i individual, on el dibuix i la pintura, la perspectiva i el treball de color transmeten el seu compromís amb la natura.

Victoria Chezner és professora titular a la Universitat de Múrcia, doctora en Belles Arts amb Menció Europea per la Universitat Politècnica de València, Màster en Educació i Museus, Patrimoni, identitat i mediació per la Universitat de Múrcia, i artista visual. La seua línia d’investigació està guiada pels fonaments ètics i estètics del paisatge, tant en l’àmbit de la producció científica com artística. Ha participat en més de quaranta exposicions col·lectives i protagonitzat més d’una vintena d’exposicions individuals, tant nacionals com internacionals. Ha il·lustrat El Atlas de los Paisajes de la Región de Murcia (2009), així com altres publicacions per a diverses editorials.  

Aquesta exposició, que es va inaugurar la setmana que es va decretar el confinament i que, per tant, va quedar tancada fins la fi de l’estat d’alarma, va poder gaudir-se des de casa a través de la visita virtual que es va habilitar. Físicament, la trobem a l’Estufa Freda fins al 12 d’octubre, amb accés lliure amb l’entrada del Jardí.

El Jardí Botànic està obert en el seu horari habitual: de dilluns a diumenge, de 10 h a 21 h (setembre, de 10 a 20 h; octubre, de 10 a 19 h).

Arxivat en: Jardí Botànic