Xarrada al Rector Peset sobre la producció de saber en l’era del big data

  • Gabinet de Premsa
  • 18 de febrer de 2020
 
Col·legi Major Rector Peset
Col·legi Major Rector Peset

El Col·legi Major Rector Peset acull aquest dimecres 19 de febrer a les 19 hores una nova sessió dels Debats del Magnànim, que organitza la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació. L’esdeveniment sorgeix arran del llibre Internet i nosaltres. En l’acte, que se celebra en la Sala de la Muralla, participaran l’autor del llibre Michael P. Lynch i Antonio Ariño, sociòleg, vicerector de Cultura de la Universitat de València i director de l'Institut de Ciències Socials i de la Cultura del Magnànim. La conferència de Lynch serà en anglés i les persones que assistisquen disposaran d'un servei de traducció simultània al valencià. L’entrada, com és habitual, serà lliure i gratuïta fins a completar l’aforament.

El llibre Internet i nosaltres, traduït per Josep Ventura, ha estat publicat pel Magnànim dins de la col·lecció Estudis Universitaris, amb una coberta il·lustrada obra d'Amaya Oyón.

Què fem amb les noves tecnologies?

Internet està comportant una revolució en la nostra manera de “saber”. Les nostres biblioteques ja no són limitades per murs físics, ni les nostres maneres de processar i accedir al que contenen ja no requereixen una interacció física. Però aquesta innovació tecnològica ha produït una curiosa paradoxa: tot i que sabem més, sembla que entenem menys. Una major dependència de la Wikipèdia i el Google fa que el coneixement siga “més democràtic”? És perillós l’ús de les big data per predir les tendències culturals?

L’arribada d’Internet ha incitat el debat dels seus efectes i de si el nostre pensament ètic estava a l’alçada del repte que representava. Quina és la influència dels canvis tecnològics accelerats en la nostra manera de saber? I la nostra responsabilitat respecte d’aquest saber, quina és? Michael P. Lynch i Antonio Ariño raonaran sobre Internet i nosaltres, un llibre que no és “antitecnologia”, sinó que tracta sobre l’ús que fem de les tecnologies, a partir de l’anàlisi dels fonaments filosòfics de la nostra forma digital de vida.