Ximo Puig: «Els cicles polítics no poden condicionar la política mediambiental»

  • Unitat de Suport als Instituts Tarongers
  • 3 d’octubre de 2019
 
La rectora, durant el seminari.
La rectora, durant el seminari.

Les grans polítiques i, en concret, la política mediambiental no pot estar subjecta als cicles polítics, ha afirmat aquest dijous el president de la Generalitat, Ximo Puig, durant l'obertura del seminari ‘Estratègies d’adaptació a la crisi climàtica’.

Aquest seminari, que se celebra al Jardí Botànic de la Universitat de València, està organitzat per l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (IIDL), Càtedra Prospect 2030 i el Departament de Geografia, en col·laboració amb la Fundació ADEIT.

La càtedra Prospect 2030, que dirigeix el catedràtic de Geografia Humana Joan Romero, «ens ajudarà a definir les polítiques públiques en matèria de canvi climàtic», ha afirmat el president de la Generalitat. Una realitat que ha qualificat d’inqüestionable. «Ho estem veient i ho estem patint», ha assenyalat Ximo Puig en referència al fenomen meteorològic DANA, que ha assotat la Comunitat Valenciana recentment. «Cal actuar amb contundència», ha sentenciat.

De les paraules als fets

En aquesta mateixa línia s’ha expressat Joan Romero: «Ha arribat el moment de passar de les paraules als fets», ha dit, al mateix temps que ha insistit en la necessitat afrontar la qüestió mediambiental i l'adaptació a la crisi climàtica des d'un enfocament holístic.

Per part seua, la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, ha reiterat la necessitat d'arribar a acords per a fer front a aquesta problemàtica: «Divendres passat vam llegir la Declaració Institucional del 27S, un crit de tota la societat enfront dels efectes de la crisi climàtica. Hui la Càtedra Prospect 2030 ens presenta resultats, bones pràctiques, propostes, idees per a debatre i reflexionar». Davant la crisi climàtica «hem de passar a l'acció», ha conclòs la rectora de la Universitat de València, durant la inauguració d'aquesta jornada.

El seminari, a través de les ponències d'especialistes en la matèria, ofereix solucions i eines perquè, una vegada conegut el diagnòstic, puga establir-se una estratègia en el mitjà i llarg termini que permeta adaptar-se a l'efecte del canvi climàtic, explica el coordinador d'aquesta jornada, el catedràtic de geografia de la Universitat d'Alacant i president de l'Associació de Geògrafs Espanyols, Jorge Olcina. «El canvi climàtic ha deixat de ser un tema de creences per a passar a ser un tema d'evidències», ha assegurat Olcina en les seues paraules d'obertura del seminari.

El seminari està coordinat per Jorge Olcina. “El canvi climàtic és el major desafiament al qual ens enfrontem hui dia tant per la seua complexitat i ràpida evolució com per la multitud de factors que incideixen en ell”, explica Olcina. Molts governs, amb l’objectiu de complir els acords internacionals de París i evitar l’augment de les temperatures més de 1,5 °C, han adoptat acords com el Pacte de les Alcaldies pel Clíma i l’Energia o han subscrit la declaració d’Emergència Climàtica. Després d’aquests compromisos, assegura Olcina, “arriba el moment de passar a l’acció i prendre mesures concretes”. El seminari, afegeix “pretén donar solucions i eines als prenedors de decisions perquè una vegada conegut el diagnòstic, puguen marcar-se una estratègia en el mitjà i llarg termini que permeta mitigar i adaptar-se a l’efecte del canvi climàtic”.

La creació de la Càtedra ProspectCV 2030, afavorida per la Presidència de la Generalitat Valenciana i adscrita al IIDL a la Universitat de València, naix amb el propòsit de “conéixer millor la naturalesa dels processos en curs en determinades àrees temàtiques essencials, disposar del major grau de coneixement possible sobre els efectes d’aquests, saber com s’afronten aquestes conseqüències mitjançant l’anàlisi comparada i el bon coneixement de casos d’èxit, especialment en l’escala regional i local, i posar a la disposició d’actors públics i privats la millor informació contrastada possible”, segons explica el seu director, el professor Joan Romero. També, afegeix, “per a ajudar al fet que puguen acordar-se escenaris desitjables en el mitjà termini. Per a aquest objectiu la Càtedra es proposa també la creació d’una base de dades permanent i dinàmica i un observatori permanent de bones pràctiques centrat en experiències d’èxit en l’escala local i regional”.

L’IIDL és un centre d’investigació i especialització teòrica i pràctica en el camp del desenvolupament local, en el seu sentit més ampli. Està constituït per investigadors de la Universitat Jaume I i de la Universitat de València, experts en les diverses temàtiques contemplades en el concepte de desenvolupament sostenible, marc d’aplicació de les polítiques i estratègies de l’enfocament local del desenvolupament.

Més informació: