Col.lecció: Antonio Lecha-Marzo: ciència, medicina i llei als inicis del s. XX

 
Col.lecció: Antonio Lecha-Marzo: ciència, medicina i llei als inicis del s. XX

Període de l'esdeveniment: De 10 de de gener de 2018 a 10 de d’abril de 2018. Dilluns, dimarts, dimecres, dijous i divendres de 09:00 a 20:00.

 

Lloc de realització: Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero.

 
Descripció:

Exposició amb motiu de la donació de l’arxiu d’Antonio Lecha-Marzo a la biblioteca Vicent Peset Llorca de l’Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència “López Piñero”.

Exposició: Del 10 de gener al 10 d’abril de 2018 al primer pis del Palau de Cerveró.

A la fi de març de 2017, vam rebre dels seus hereus la donació de la biblioteca del metge legista i catedràtic de Medicina Legal de la Universitat de Sevilla, Antonio Lecha-Marzo. La donació consisteix d’una banda, en prop de 200 volums, sobretot, de la seua especialitat i, d’una altra, en materials i documents del seu arxiu. Destaca la correspondència que va rebre de metges i investigadors espanyols, europeus (italians, belgues, portuguesos i francesos, especialment) i llatinoamericans com Juan Vucetich. En total, hi ha prop de 500 documents diferents en la donació, en bona part, articles publicats prèviament en premsa mèdica especialitzada europea.

L’exposició organitzada per Mabel Fuentes, estudiant del màster en Història de la Ciència i Comunicació Científica, està organitzada en seccions que presenten quatre aspectes de l’activitat de Lecha Marzo: la realització d’autòpsies amb finalitats mèdiques legals; la correspondència amb una gran quantitat de personatges rellevants de la seua època, incloses diverses cartes postals amb les seues preparacions microquímiques; la seua relació amb els estudis de criminologia de l’època, amb obres de Cesare Lombroso i Adolphe Bertillon; i la seua participació com a pèrit en la resolució del crim del carrer Cuesta del Rosario de Sevilla, el cas més famós en el qual va participar. Tots els llibres, el manuscrits i els objectes procedeixen de la biblioteca Vicent Peset Llorca i de la col·lecció cientificomèdica de la Universitat de València, del Museu de l’Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència “López Piñero”.

Volem agrair la generositat i l’ajuda prestada per al trasllat i la catalogació a la família Lecha-Marzo, i en particular a Carmen de Meer Lecha-Marzo, autora d’un dels millors estudis sobre aquesta col·lecció.

José Ramón Bertomeu

Director IHMC “López Piñero”

 
Organitza:

IHMC "López Piñero".

 

Contacta: mrile@uv.es