Les dones amb menors que teletreballen suporten la major part de l’estrès del confinament

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 4 de maig de 2020
 
(D’esquerra a dreta) Empar Aguado, Cristina Benlloch i Anna Aguado.
(D’esquerra a dreta) Empar Aguado, Cristina Benlloch i Anna Aguado.

Cristina Benlloch i Empar Aguado, professores del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, i la politòloga-jurista Anna Aguado estan duent a terme una investigació per a conèixer com afecta el confinament al teletreball i a la conciliació en les unitats familiars. Amb entrevistes telefòniques i una enquesta en línia de participació voluntària, conclouen, entre d’altres, que el seguiment escolar de fills i filles en edat educativa el fan sobretot les mares i que en alguns casos les dones estan havent de facilitar el teletreball a les seues parelles.

L’estudi pretén demostrar les alteracions que el confinament està produint en la vida quotidiana de la població, en particular analitzen l’administració dels temps a casa. “És necessari una anàlisi sobre les dificultats que afronten les dones que han de compaginar les càrregues familiars amb la seua jornada laboral a través del teletreball. Moltes estan treballant alhora que estan cuidant, i algunes senten que estan tot el dia treballant. Sovint, tindre flexibilitat d’horaris es converteix en una demostració contínua i un exercici de responsabilitat amb els seus superiors”, afirma Empar Aguado Bloise. 

La investigació que han iniciat les tres expertes està basada en entrevistes telefòniques en profunditat a dones que compleixen amb aquestes característiques. A més, s’estan realitzant enquestes en línia obertes a qui vulga participar. 

Amb l’estudi en marxa, els resultats mostren que el seguiment escolar dels fills i filles en edat educativa el desenvolupen majoritàriament les mares, fet que s’ha convertit en un element d’ansietat i estrès afegit al fet de teletreballar. Cristina Benlloch explica: “És habitual per part de les mares teletreballar durant la matinada, bé siga retardant el moment d’anar al llit o alçant-se abans que la resta de membres de la família”. 

També remarca que, a més de teletreballar i majorment encarregar-se de la cura dels menors, les dones “en alguns casos han d’intentar facilitar que les seues parelles treballen o teletreballen”, en el cas que els horaris de treball de la parella siguen rígids. En algunes parelles hi ha una major disposició per part dels homes a fer tasques que no solien realitzar abans, com posar llavadores, cuinar, anar a la compra o compartir hores de joc amb els xiquets, s’explica entre els resultats provisionals. 

L’estudi, algunes de les conclusions del qual s’han publicat en un article en la plataforma de divulgació científica The Conversation, forma part del projecte “Conciliació familiar en temps de confinament per COVID-19 (family reconciliation in times of confinement)”. “El que es pretén és comprendre els efectes que puga tindre aquesta crisi sobre la conciliació entre les dones que es troben teletreballant amb menors al seu càrrec. Observar com des de les unitats familiars s’està abordant la ‘re-conciliació’ en un moment en el qual la llar condensa tots els espais socials de producció i reproducció”, remarca Anna Aguado Roselló.

Participa a l’enquesta: Usos del temps durant el confinament

Llegiu ací l’article “Teletrabajo y conciliación. El estrés se ceba con las mujeres” publicat en The Conversation.