La fira del Losillasaurus d’Ares dels Oms reivindica la divulgació científica en el món rural

La Universitat de València i l’Ajuntament d’Ares dels Oms organitzen aquest dissabte, 19 de juliol, la fira del Losillasaurus, una acció que forma part del projecte “Divulgació científica en i des del món rural: les rutes de la biodiversitat en Ares dels Oms”, dirigit pel professor Joaquín Martín Cubas i que està cofinançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats (FCT-24-21467).

17 de de juliol de 2025

Explicar l’evolució i la importància dels fòssils no és només una manera de compartir el coneixement científic, sinó també de fomentar el respecte i la protecció del llegat paleontològic. Quan reconeixem que els éssers vius actuals són el resultat de milions d’anys de canvis i adaptacions, comencem a valorar més el nostre lloc en aquest intricat procés. Aquest reconeixement pot inspirar a moltes persones a adoptar una actitud més compromesa amb la conservació del medi ambient i la biodiversitat actual.

El Museu d’Història Natural de la Universitat de València, l’Ajuntament d’Ares dels Oms i el Centre Big History han organitzat aquesta fira paleontològica, que pretén convertir-se en una celebració anual, centrada en el Losillasaurus giganteus com a element icònic del patrimoni local. La fira està coordinada per la directora del Museu d’Història Natural, Anna Garcia Forner, y oferirà una jornada amb diverses activitats gratuïtes per a tots els públics.

La Fira del Losillasaurus: Paleontología, Evolución y Biodiversidad té, entre altres objectius, difondre l’ús de la Paleontologia com a recurs educatiu; generar un espai de reflexió i intercanvi d’experiències relacionades amb l’origen i significat dels fòssils; promoure l’interés per la Paleontologia, la seua importància, el seu potencial com a recurs pedagògic i divulgatiu; facilitar estratègies didàctiques per a promoure un pensament reflexiu, imaginatiu i lògic, a partir del qüestionament crític sobre l’evolució de la Terra i la seua rica i variable biodiversitat.

Les activitats d’aquesta fira inclouran:

  • Tallers paleontològics: d’Empremtes, de Joies, de Mòmies, de Fòssils sabonosos, i de samarretes i bosses personalitzades.
  • Activitats lúdiques i educatives per als infants i famílies, com simulacions d’excavacions, trencaclosques paleontològics, el joc de l’Arosauros i altres activitas amb maquetes de dinosaures, inclòs un sorteig amb sorpresa per als guanyadors.
  • Una exposició temporal de fòssils proporcionades per les institucions acadèmiques i/o col·leccions de la pròpia localitat.
  • Projeccions de pel·lícules sobre la vida i l’ extinció dels dinosaures projectades en la pantalla de cinema immersiu del Planetari del Centre Big History.
  • Una ruta paleontològica des de l’aldea de Losilla d’Ares fins el lloc on es va descobrir el Losillasaurus giganteus en 1991, la rèplica de la qual de mida natural presideix el Centre Big History d’Ares dels Oms, on se celebraran la major part de les activitats de la fira.

Per a participar en la ruta paleontòligica activitat i els tallers de fòssils sabonosos i de mòmies cal reservar en la web https://entradium.com/es.

La Fira del Losillasaurus: Paleontologia, Evolució i Biodiversitat, és una acció que forma part del projecte “Divulgació científica en i des del món rural: les rutes de la biodiversitat en Ares dels Oms”, cofinançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats (FCT-24-21467).

Altres Notícies