Publiquen un estudi per a millorar, mitjançant tècniques de mineria de processos, l'assistència a pacients en cures pal·liatives
- Servei de Màrqueting i Comunicació
- Olga Denia Moreno
- 18 de juliol de 2025

Un equip de la Universitat de València (UV), la Universitat Politècnica de València (UPV) i l'Hospital Vigen de la Arrixaca de Múrcia ha revelat incoherències entre les necessitats clíniques reals i els itineraris assistencials en curs, en l'àmbit hospitalari de les cures pal·liatives. L'estudi, realitzat mitjançant tecnologia de mineria de processos, demanda una revisió dels sistemes actuals, proposa mesures per a la millora del sistema i destaca el potencial de la ciència de dades per a la investigació en aquest camp.
L'estudi es basa en una retrospectiva d'històries clíniques anonimitzades de 85 pacients adults i 57 pediàtrics, amb més de 4.600 episodis d'atenció mèdica a l'Hospital Virgen de la Arrixaca (Múrcia). Els casos han estat analitzats mitjançant tècniques de mineria de processos (PM), un sistema que utilitza la ciència de dades per a identificar, validar i millorar els fluxos de treball.
Amb l'ajuda d'aquesta tecnologia, l'equip de recerca ha pogut visualitzar i avaluar els itineraris d'atenció reals, comparar-los amb els models teòrics i demostrar que existeixen variabilitats en la pràctica clínica i ineficiències que sovint sobrecarreguen el sistema, com ara retards en les derivacions o insostenibles colls de botella.
A partir dels resultats obtinguts, l'article proposa la revisió i actualització dels models teòrics d'atenció pal·liativa, és a dir, del procés actual d'atenció a pacients; recomana estandarditzar els formats de presa de dades clíniques per a la seua anàlisi automatitzada, i suggereix implantar sistemes d'anàlisi contínua basades en mineria de processos, que permeten detectar desviacions, millorar la coordinació assistencial i assegurar una atenció de qualitat.
El equip autor del treball està format per personal investigador de l’Institut d’Investigació en Polítiques de Benestar Social (Polibienestar) de la Universitat de València, l’el grup SABIEN-ITACA de la Universitat Politècnica de València, y de l’Hospital Clínico Universitario Virgen de la Arrixaca de Múrcia.
L'article Mapping of care pathways in pediatric and adult palliative care in Spain: A case study presenta els últims resultats d'aquest treball derivat del projecte Palliahelp, que dirigeix Francisco Ródenas des de l'institut Polibienestar. Es tracta d'una investigació de caràcter multidisciplinari que treballa amb l'objectiu principal de generar una eina per a avaluar la qualitat de l'assistència dels serveis de Cures Pal·liatives (CP) dins del Sistema Nacional de Salut.
“Busquem comprendre els determinants de la qualitat assistencial, no des d'un punt de vista clínic sinó des de la perspectiva de la valoració de necessitats i de la gestió de serveis”, explica Francisco Ródenas, coautor de l'article i Investigador Principal del projecte Palliahelp (PID2019-110997RB-100 finançat per MCIN/AEI/10.13039/501100011033) en l'institut Polibienestar de la Universitat de València. “Millorar la coordinació assistencial repercutirà, sens dubte, en la qualitat del sistema sanitari”, conclou.
Referència:
Mapping of care pathways in pediatric and adult palliative care in Spain: A case study. Tania Ruiz-Gil, Francisco Ródenas-Rigla, Zoe Valero-Ramon and María Dolores Rodríguez Rabadán. Palliative and Supportive Care 2025.
Arxivat en: Ciencias Médicas , Ciencias Tecnológicas , Psicología , Ciencias Económicas , Sociología