La Universitat de València lidera una investigació espanyola sobre els models de conservació de la natura

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 17 de desembre de 2020
 
Beatriz Santamarina, professora del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la UV.
Beatriz Santamarina, professora del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la UV.

Beatriz Santamarina, professora de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València (UV), lidera el projecte GOBERPARK, una iniciativa en què participen universitats espanyoles i centres d’investigació de Canadà i Portugal, i que investiga la conservació de la naturalesa des d’una perspectiva multidisciplinària. El projecte es desenvoluparà fins al 2023 i estudia els parcs naturals de tres comunitats autònomes (entre ells, els valencians de la Calderona i del Montgó) per analitzar com ha evolucionat la seua conservació i millorar-ne la gestió.

“Les polítiques de conservació han sigut les responsables de la major reordenació territorial de l’Estat espanyol a través del creixement de les àrees protegides. Des de l’any 1994, aquestes s’han quintuplicat –de 465 a més de 2427–, però en aquest període s’han reduït les inversions i el personal respecte a aquell moment. Aquest estudi ajudarà a resoldre la falta d’estudis històrics i comparatius d’àrees protegides a Espanya” destaca Beatriz Santamarina, professora del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la UV.

En el projecte “GOBERPARK. Antropologia de la conservació. Una aproximació comparativa a les genealogies i el desenvolupament dels parcs naturals a Espanya” també participa EUROPARC-Espanya, que forma part de la Federació de Naturalesa i Parcs Nacionals d’Europa (EUROPARC). Entre les eines utilitzades, es posaran en funcionament diferents tècniques d’investigació i es donarà protagonisme a les metodologies participatives: entrevistes, grups focals, observació participant, tallers d’anàlisis, de mapeig i de diagnòstic són algunes de les eines que s’implementaran.

El projecte estudiarà l’evolució d’un total de sis parcs naturals, entre la Comunitat Valenciana (dos), Catalunya (dos) i Andalusia (dos), per conèixer la història de les polítiques de conservació d’aquests. A més, identificarà els models de conservació de cada territori segons les seues condicions (ambientals, polítiques, econòmiques, socials i culturals) i les representacions de la natura, el territori i l’activitat humana.

Entre els objectius del projecte, l’estudi oferirà un diagnòstic per consensuar eines més eficaces per a la gestió de les àrees protegides. Entre les activitats que es duran a terme, ja s’ha programat un workshop virtual per a març del 2021 i un Congrés sobre Antropologia de la Conservació per a octubre del 2021, a València. El projecte està finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), i el seu número de referència és PID2019-106291RB-I00/ AEI10.13039/501100011033.

 

Més informació si feu clic ací.