La Facultat de Física convoca la XVII Fira Experimenta per fomentar els projectes STEM, especialment en dones, i divulgar la ciència

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 3 de novembre de 2021
 
Cartell Experimenta 2022

La Facultat de Física de la Universitat de València ha convocat la XVII edició de la Fira-Concurs d’Experiments i Demostracions de Física i Tecnologia Experimenta el pròxim 10 d’abril al Museu de les Ciències de València, adreçada a alumnat d’ESO, Batxillerat i cicles formatius de grau mitjà. La inscripció, amb la descripció del projecte, és oberta fins al 4 de febrer.

La Fira Experimenta 2022 pretén convertir l’alumnat en protagonista actiu i creatiu de la ciència i la tecnologia. L’objectiu és que cada grup participant (d’un màxim de 4 persones) treballe un projecte experimental d’àmbit STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) amb l’ajuda de la professora o professor, l’ensenye i l’explique. L’activitat proposa, a més, incentivar i incrementar la participació de les dones.

Les propostes poden pertànyer a qualsevol àmbit o tema, encara que hauran de posar de manifest algun principi físic o la seua aplicació pràctica, i especialment la seua interrelació i la multidisciplinaritat. S’hi estableixen dues modalitats de participació i concurs: demostracions i experiments de física, i projectes d’aplicacions tecnològiques. També se certificarà el treball associat a la supervisió dels projectes presentats.

“La innovació i el desenvolupament tecnològic depenen, en gran mesura, de la curiositat i de l’entusiasme per conèixer i comprendre tot allò que ens envolta, fins i tot les coses més quotidianes. És molt important que l’alumnat puga implicar-se en primera persona i gaudir amb la ciència”, destaca l’organització d’Experimenta. Aquesta convocatòria es proposa incentivar el treball associat a projectes experimentals, de manera que s’adquirisca familiaritat amb la realitat i es pose en joc la capacitat de discussió i relacionar allò que observa amb els principis de la ciència i les aplicacions tecnològiques.

Entre els projectes que es presenten a la fira es concediran cinc premis. Quatre valorats amb 300€ i el més votat pel públic visitant, amb 200€. També s’atorgaran diferents mencions d’honor, a més de premis per als departaments del professorat que tutoritzen projectes guanyadors, consistents en materials per muntar experiències de física o tecnologia.

El bon funcionament dels experiments o prototips, la comprensió correcta per part dels grups concursants del seu propi treball i la claredat de les explicacions són els aspectes més valorats pel jurat. En acabar la fira, se celebrarà el lliurament de premis i en una data posterior s’organitzarà una exposició dels projectes premiats.

Aquesta iniciativa compta amb un projecte competitiu de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència i Innovació (FECYT-MICINN), a més de la col·laboració d’altres entitats, com ara el Museu de les Ciències Príncep Felip de València, l’Ajuntament de València o la Reial Societat Espanyola de Física. Per part de la Universitat, té el suport de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i), la Delegació per a la Incorporació a la UV, el Centre de Formació i Qualitat Sanchis Guarner, la Unitat d’Igualtat, el Grup de Treball de Física Arquímedes, el Grup ScienceFlows, així com diverses entitats externes.

La Fira-Concurs Experimenta va nàixer el 2005 amb l’objectiu d’involucrar l’alumnat a l’Any Mundial de la Física d’una manera activa i creativa. L’entusiasme dels concursants i dels visitants va ser extraordinari i va contribuir a transformar l’acte en un esdeveniment anual.

 

Bases de la convocatòria any 2022 ací.

Procediment d’inscripció ací.

Enllaç a tota la informació de la convocatòria de 2022 ací

Web Experimenta: www.uv.es/experimenta

Imatges: