La Comunitat Valenciana augmenta la inversió en actius intangibles un 30% en deu anys i s’acosta a la mitjana

  • Fundació Universitat-Empresa
  • 16 de gener de 2018
 
Imagen de la noticia

Les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) estan transformant els processos de producció a través de la robòtica i l’automatització i han propiciat la creació de nous sectors en un context marcat per la globalització. Aquests canvis, que permeten avançar cap a l’economia del coneixement, impliquen la necessitat d’augmentar les inversions en els denominats actius intangibles, aquells relacionats amb el programari, la R+D, l’estructura organitzativa de les empreses, la formació del capital humà, el disseny, la publicitat o els estudis de mercat.

Espanya camina cap a l’economia del coneixement, encara que a menor ritme que altres països desenvolupats. A pesar que la inversió nacional en actius intangibles ha crescut un 22,5% des del 2004, encara representa únicament el 6,3% del PIB, la qual cosa col·loca l'Estat espanyol en la cua d’Europa, junt amb Itàlia, i molt lluny de països com ara Suècia, França o Regne Unit, on se supera el 12% del PIB. La importància de la inversió en actius intangibles, relacionada directament amb l’augment de la productivitat i la qualitat de vida, s’observa sobretot als EUA, el país capdavanter en aquest sentit, que ja inverteix més en actius intangibles que en tangibles.

La Comunitat Valenciana partia de posicions molt baixes en inversió en intangibles, però des del 2004 ha registrat un creixement del 30%, 7,5 punts més que en el conjunt del país. La inversió en intangibles en l’autonomia representa el 6,2% del PIB, i això suposa pràcticament igualar la mitjana nacional. La crisi ha impulsat els intangibles, tot i que les empreses valencianes encara destaquen per la inversió en actius tangibles (immobles, maquinària, etc.), on es troben 6,5 punts percentuals (pp) per damunt de la mitjana nacional.

Aquestes dades procedeixen de l’informe L’economia intangible a Espanya. Evolució i distribució per territoris i sectors (1995-2014), un estudi de l’IVIE finançat per la Fundació Cotec en el marc del seu Programa d’Innovació Oberta. Els directors de l’informe, Matilde Mas i Javier Quesada, tots dos catedràtics d’Anàlisi Econòmica i investigadors de l’IVIE, han presentat a la Fundació Adeit les conclusions del document centrades en l’anàlisi del cas valencià, en unes jornades organitzades per Cotec i Adeit. El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo; i el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, han sigut els encarregats d’inaugurar l’acte, junt amb el president de la Fundació Universitat-Empresa Adeit, Juan Manuel Pérez, i el director general de Cotec, Jorge Barrero.

Per tipus d’actius intangibles, la Comunitat Valenciana inverteix més que la mitjana nacional en estudis de mercat i publicitat, 13,6 i 11,6 pp més, respectivament. Tot i això, se situa 20 pp per davall en inversió en altres actius com ara formació dels treballadors per part de l’empresa i disseny.

Inversió en actius intangibles sobre el PIB a la CV. Espanya=100. Mitjana 2004-2014

Font: Fundació Cotec-IVIE, Fundació BBVA-IVIE i INE.

En concret, la inversió en actius intangibles de la Comunitat Valenciana va aconseguir els 6.221,1 milions d’euros el 2014 (últim any disponible). El programari i la R+D concentren el 40% del total, seguits de publicitat i estructura organitzativa, que representen el 16,5% i el 15,4%, respectivament. Els actius als quals menys inversió es destina són els estudis de mercat (3,4%) i la prospecció minera i originals d’obres recreatives, literàries o artístiques (5%).

Estructura percentual de la inversió intangible per actius. Comunitat Valenciana. 2014


Quant a sectors, les activitats financeres i d’assegurances, la fabricació de maquinària i la fabricació de productes informàtics són els que més aposten per la inversió intangible a la Comunitat Valenciana, mentre que agricultura i ramaderia i administració pública i defensa són els que es troben molt per davall de la mitjana.

L’informe presentat a València ofereix la primera base de dades d’inversió en actius intangibles a escala internacional que arreplega l’anàlisi de les regions dins d’un mateix país. Estudia la inversió en intangibles per comunitats autònomes espanyoles entre 1995 i 2014 i les divideix en quatre blocs en funció del resultat: convergents, divergents, lideratge reforçat i lideratge estancat.

En el conjunt de les autonomies, Madrid ha reforçat la seua posició de lideratge en actius intangibles en els últims deu anys, mentre que Catalunya o Navarra, que se situaven en llocs destacats, han frenat la seua progressió.

La Comunitat Valenciana partia de posicions molt baixes en inversió en intangibles, però, junt amb Andalusia i Múrcia, ha mostrat una progressió que comença a acostar-se a la mitjana nacional. Finalment, Extremadura i La Rioja s’han allunyat una mica més de la mitjana en aquesta última dècada.

Després de la presentació de l’informe elaborat pels investigadors de l’IVIE per a la Fundació Cotec, els representants de les companyies valencianes Ayming i Indetec han exposat el cas particular de la gestió dels actius intangibles en l’empresa.

Vincle Adeit-Cotec
Adeit, en la seua missió de promoure la gestió de la innovació, pertany al Patronat de la Fundació Cotec. Aquesta fundació, presidida per Cristina Garmendia, serveix, des del 1990, d’observatori de la R+D+I a Espanya, i proporciona anàlisis i consells en matèria d’innovació, tecnologia i economia. A més, s’ha constituït com un agent de canvi que contribueix al desenvolupament de l’economia i la societat espanyoles.

https://www.youtube.com/watch?v=QxX6PK3r-Yw&feature=youtu.be