'Cultura als campus' acull a Blasco Ibáñez la jornada ‘Propostes ecofeministes per a una Valencia Verda'

  • Servei de Cultura Universitària
  • 25 d’abril de 2024
 
La seu de la jornada, la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació.
La seu de la jornada, la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació.

El Vicerectorat de Cultura i Societat de la Universitat de València, en col·laboració con AE-Agró i les Facultats de Filologia, Traducció i Comunicació; Filosofia i Ciències de l'Educació; Geografia i Història; i Infermeria i Podologia, ha organitzat la jornada «València Capital Verda Europea 2024». L’objectiu d’aquesta cita, que s’inscriu en el programa ‘Cultura als campus’, és parlar d'ecofeminisme i la recuperació d'espais públics i verds a la nostra ciutat i reunirà científiques i activistes amb renom.

Per fer front a l’emergència climàtica resulta imprescindible (re)pensar en les àrees urbanes com espais resilients i proposar alternatives viables que permeten una transformació de l’actual model de ciutat cap a altres formes d’habitat el territori que siguen inclusives, justes, sostenibles i ecofeministes. Això suposa voluntat per canviar i dissenyar noves oportunitats de viure per a totes, posant el dret universal a les cures en el centre de cada iniciativa, política pública i acció social.

Des del moviment Ecofeminista es fa una crítica al capitalisme neoliberal i patriarcal, el racisme, el colonialisme i la destrucció ambiental actual que l'única cosa que entén és de creixement sense límits. Des de l'ecofeminisme, s’intenta teixir ponts entre el feminisme, l'ecologisme, la naturalesa i els territoris que ens permeten mirar de manera més completa i més sensible el món.

Informar, des d'aquesta perspectiva, és l'objectiu de la jornada 'Propostes ecofeministes per a una València Verda'. L’acte, dirigit al públic en genera​l​ es va celebrar el dimecres, 24 d'abril, en l'Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació. Va començar a les 10 hores amb un breu acte d'inauguració a càrrec d'Ester Alba, vicerectora de Cultura i Societat; Pilar Serra, vicerectora de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable; i, Silvia Martínez, vicerectora d'Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives.

A continuació, Maria Elena Cantarino, degana de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació va ser l’encarregada de fer la presentació oficial i, acompanyada de Carlota Gómez, investigadora predoctoral de la unitat de Filosofia Moral i Política del Departament de Filosofia, que va ser qui va moderar aquesta part de la jornada, per donar pas a la primera de les ponències. Concretament, a la conferència ‘Ecofeminisme per a un altre futur possible’ que liderarà Alicia Puleo, filòsofa, professora i escriptora argentina, coneguda pels seus assajos feministes i ecofeministes.

Després del debat i descans que van posar fi a aquest primer bloc, a les 12 hores es va realitzar la taula redona ‘L’ecofeminisme en el moviment ecologista i les seues propostes de ciutat verda’. Un col·loqui, moderat en aquesta ocasió per l’activista i professora jubilada de Salut Pública i Infermeria Comunitària, Ana Maria Sánchez, que va comptar amb la participació de Cristina Domingo, en representació d’Acció Ecologista-Agró; Rosa Mas, de la Coordinadora per la Ubicació Racional de les Energies Renovables; Sara Pizzinato de Greenpeace; i Rosana Cervera, d’Ecologistas en Acción.

Per finalitzar, es va obrir un espai de discussió entre totes les assistents per compartir preocupacions i reflexionar de tot el que s'ha parlat.