'Espores, la veu del Botànic' canvia d'imatge

  • Jardí Botànic
  • 10 de març de 2020
 
Espores, la revista de divulgació del Jardí Botànic de la Universitat de València es renova

'Espores', la revista de divulgació científica sobre plantes del Jardí Botànic de la Universitat de València, renova per complet el seu lloc web després de vuit anys oferint informació relacionada amb la botànica, la natura i els jardins. El nou disseny, molt més visual, àgil i adaptat als diversos dispositius mòbils, permet millorar també l’accessibilitat i el posicionament dels articles i la resta de continguts.

La portada d'Espores, que s’ha simplificat al màxim, mostra les darreres publicacions de manera ordenada i senzilla. La navegació es pot fer a través de les etiquetes de les diverses temàtiques en què s’organitzen els continguts o bé a través del menú desplegable superior. Ara també és més senzill compartir cada publicació en les xarxes socials més habituals i els articles es podran ordenar per aquelles categories que, en un moment donat, es vulguen destacar. A més, la identitat d’Espores també s’ha renovat amb un logotip més fresc i orgànic, amb una forma arrodonida que remet al nom mateix de la revista.

Aquesta publicació naix en 2012 com un espai digital, gratuït i bilingüe per a totes les persones interessades en el món vegetal. El projecte, creat i dinamitzat des del gabinet de Cultura i Comunicació del Jardí, vol ser una finestra al Botànic des de la qual mirar cap a les plantes i, al temps, gaudir de tot allò que pot oferir aquest espai pel que fa a la divulgació, sense necessitat de visitar-lo. 

El punt fort d’Espores és el seu nodrit grup de col·laboradors i col·laboradores que acosten el seu treball i experiència al públic. Gràcies a aquesta diversitat de coneixements i interessos, en la revista s’aborda la botànica des de tots els punts de vista, i trobem continguts tan dispars com jardineria, conservació, viatges, lectures, investigació, agricultura, art i natura, i un llarg etcètera. Temes que, en realitat, no estan tan allunyats perquè comparteixen l’essència de la publicació i del Jardí Botànic: les plantes. Així, des dels seus inicis, més de 120 persones han escrit en Espores, i moltes d’elles ho continuen fent de forma habitual. Gràcies a elles, la revista s’enriqueix dia a dia. 

Però Espores no només es nodreix d’articles. En tots aquests anys també ha acollit vídeos editats pel Jardí perquè tothom s’acoste a la botànica d’una forma pràctica i lúdica: com fer un herbari, com no matar a una orquídia, com fer melmelada de roser silvestre o com diferenciar entre els diferents tipus de quercus o pins del nostre paisatge, son només algunes idees llançades en format audiovisual. 

Un altre punt fort són les entrevistes. D’una banda, tractem de parlar amb aquells que tenen alguna cosa que aportar a Espores per la seua trajectòria professional lligada amb les plantes. Així, entrevistem no només els qui passen pel Jardí de forma puntual, sinó que també cada mes xarrem amb un botànic o botànica que ens conta detalls sobre la seua vocació, la seua rutina, les seues passions, i molts altres aspectes que ens permeten descobrir com és la vida de qui es dedica a l'estudi de les plantes. Per altra banda, en les entrevistes verdes, sotmetem a divertits tests a persones que no tenen res a veure amb la botànica però que la gent coneix per la seua faceta artística, creativa, literària, musical, divulgativa... Actrius i actors, escriptors, periodistes, científics d’altres branques, dissenyadors, ens han contat dades curioses i anècdotes que guarden relacionades amb les plantes. 

Per últim, la revista tracta de fidelitzar el seu públic amb articles que aborden diverses perspectives d’una mateixa temàtica. Per això destacarem a partir d’ara els grups de publicacions que formen part de seccions com, per exemple, botànica inclusiva, sobre rutes adaptades a les persones amb diversitat funcional, fragants ibèriques, sobre les propietats i la biologia de les plantes aromàtiques, o plantes contades, amb lectures il·lustrades sobre plantes i natura per a tots els públics, entre moltes altres que estem recopilant aprofitant el canvi de web. 

Des del Jardí esperem que la nova revista Espores continue sent l’espai de referència per a totes les persones interessades en la inesgotable bellesa del món vegetal. 
 

Arxivat en: Jardí Botànic