La quarta detecció d’ones gravitatòries en el congrés científic més important a València

  • Fundació Universitat-Empresa
  • 29 de setembre de 2017
 
VIRGO_Física

Cent anys després que Einstein completara la seua Teoria de la Relativitat que prediu l’existència de radiació gravitatòria, el detector VIRGO ha anunciat la primera detecció triple d’un senyal gravitatori el que obri «una nova finestra a l’univers que oferirà pròximament una nova visió més rica i fascinant». Amb aquest avanç en la recerca de la detecció d’ones gravitatòries es presenta a València el congrés més important en aquesta matèria que es realitzarà al juliol de 2019, el 22nd International Conference on General Relativy and Gravitation i la Edoardo Amaldi Conference on Gravitational Waves.

Durant una setmana, València serà l’escenari en el qual es debatran temes com a astronomia d’ones gravitatòries i totes les seues novetats al costat de la cosmologia, l’astrofísica relativista, la relativitat numèrica i matemàtica, la teoria de cordes o la gravetat quàntica. Aquest congrés està codirigit pel professor de la Facultat de Física de la Universitat de València José Antonio Font i el catedràtic de la Universitat de València i investigador en l’Institut de Física Corpuscular(IFIC), José Navarro.

Aquestes dues trobades, la 22nd International Conference on General Relativy and Gravitation i la Edoardo Amaldi Conference on Gravitational Waves, de molta rellevància en els seus respectius camps, es congregaran per primera vegada a Espanya. Aquests fòrums coincideixen cada sis anys (el primer d’ells se celebra cada dos anys, l’una altra, cada tres) i és València la ciutat que ha guanyat la candidatura per a albergar aquest esdeveniment que congregarà entorn d’un miler de persones al juliol de 2019 i que es gestionarà a través d’ADEIT i se celebrarà en les instal·lacions del Palau de Congressos de València.

Revolució del coneixement que tenim de l’Univers
En aquest esdeveniment hi haurà sessions plenàries on es revisaran temes d’interès general en aquest àmbit, així com sessions paral·leles on s’analitzaran temes més específics. Tot això unit a l’actualitat posat que les deteccions directes d’ones gravitatòries pels detectors LIGO i VIRGO «estan causant vertadera revolució en el coneixement que tenim de l’univers» en paraules de Font. Així mateix, assistiran professionals de l’àmbit científic i específicament del camp de la gravitació, així com los directors dels detectors LIGO, VIRGO, KAGRA i LIGO-Índia, que han permès l’accés a aqueixa ‘triple’ detecció.

«El fet de guanyar aquesta candidatura –preparada amb l’ajuda de la Fundació ADEIT i el programa València Convention Bureau de la Fundació Turisme València- demostra l’important pes específic que la Comunitat Valenciana i espanyola ha aconseguit en el panorama internacional en l’àrea de coneixement de la gravitació», assenyala Font.

D’aquesta manera, València es convertirà el centre mundial de l’esforç científic i tecnològic en l’estudi i desenvolupament de la gravitació, la relativitat general i l’astronomia d’ones gravitatòries durant una setmana.