‘Refugi Il·lustrat. Entre el taüt i la maleta’ recull 150 il·lustracions al Col·legi Major Rector Peset

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 2 de març de 2018
 
Imatge del cartell de l'exposició al C.M. Rector Peset, obra de Diego Flisfisch.
Imatge del cartell de l’exposició al CM Rector Peset, obra de Diego Flisfisch.

La Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset acull l’exposició ‘Refugi Il·lustrat. Entre el taüt i la maleta’, que sorgeix de la iniciativa de l’Associació Professional d’Il·lustradors de València (APIV) i es podrà visitar fins al 25 de març. Durant la inauguració es presentarà la cinquena edició del Splash Sagunt: Festival del Còmic de la Comunitat Valenciana.

Segons les dades de l’Alt Comissionat de les Naciones Unides per als Refugiats (Acnur), a finals de juny del 2016 el nombre de persones refugiades, desplaçades internament i pendents de resolució de sol·licitud de protecció internacional, superava els 68 milions. Aquest fet és producte de la greu situació que pateixen des de fa dècades les persones refugiades o a la recerca d’asil que fugen de països com ara Afganistan, Iraq, Nigèria, Sudan, Gàmbia o Síria, entre altres.  

De l’informe del 2017 Les persones refugiades a Espanya i Europa, elaborat per la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR), es pot extraure que el dret d’asil a la Unió Europea ha experimentat grans canvis en els últims dos anys. El 2015 els països membres, davant la situació que es plantejava en les seues fronteres, van posar de manifest la seua incapacitat per a donar una resposta comuna i el 2016 es va caracteritzar per la posada en marxa de polítiques de caràcter restrictiu en aquests àmbits.

Davant d’aquesta situació, l’Associació Professional d’Il·lustradors de València va impulsar el 2016, mitjançant el poder comunicatiu de la il·lustració, una campanya gràfica oberta en suport de les persones migrants, víctimes d’aquest estat de coses. Així, més de 270 il·lustradors i il·lustradores de diversos països com ara Síria, Rússia, Itàlia, França, Irlanda, Mèxic, Xile, Argentina o Espanya han aportat les seues il·lustracions com a ferramentes de sensibilització.

El que ara s’exposa a la Sala de la Muralla és la selecció de 150 imatges que componen la mostra Refugi Il·lustrat. Entre el taüt i la maleta. Els il·lustradors i il·lustradores que hi participen són una representació intergeneracional de professionals de trajectòria diversa, entre els quals es troben premis nacionals d’il·lustració i de còmic com ara Andrés Rábago El Roto, Isidro Ferrer, Ajubel, autors consolidats com Paco Giménez, Javier Velasco, Judas Arrieta, Malota i emergents com Julia Cejas, Núria Tamarit, Cachetejack, Negrescolor o Sonia Pulido.  

Presentació del Splash Festival de Còmic de la Comunitat Valenciana

La inauguració de l’exposició serà també el moment de la presentació de la 5ª Edició de Splash Sagunt: Festival del Còmic de la Comunitat Valenciana, que se celebrarà del 23 al 25 de març organitzat per l’Ajuntament de Sagunt amb el suport de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport.