‘Stoner’, de John Williams, és el llibre que es debat en el Club QUIJOTE d’Alumni UV en febrer

  • Fundació General UV
  • 2 de febrer de 2022
 
Portada del llibre 'Stoner', de John Williams.
Portada del llibre 'Stoner', de John Williams.

En ‘Stoner’, l’escriptor nord-americà John Williams aconsegueix dotar al protagonista de la història d’un estil únic i exquisit a l’hora de parlar, de relatar, el qual ha merescut l’elogi unànime de la crítica. El passat 1 de febrer, el Club de Lectura QUIJOTE d’Alumni UV va portar a debat la novel·la en una nova trobada que va tindre lloc al Col·legi Major Rector Peset per la vesprada.

Després de llegir ‘El último azul’, la novel·la més aclamada de la mallorquina Carme Riera, el Club QUIJOTE s’endinsà en una història digna de reflexió i anàlisi que brindada per l’escriptor John Williams en el seu llibre ‘Stoner’, publicat el 1965.

L’autor nord-americà va rebre el National Book Award per aquesta novel·la i, així i tot, la seua obra ha estat oblidada durant molts anys. Ara, Alumni UV ha volgut recuperar la història de William Stoner, un jove virtuós i discret, fill d’uns camperols de Missouri, que amb gran esforç dels seus pares és enviat a la Facultat d’Agricultura.

En canvi, aquest jove se n’adona molt prompte que la seua vertadera vocació són les lletres. Seduït per aquest descobriment, la literatura esdevé una autèntica obsessió que el porta a renunciar a la granja familiar i a convertir-se en professor. Abocat a l’estudi i tancat en el món universitari, on du una vida solitària i senzilla, el seu caràcter taciturn i fred s’aguditza i van passant els anys, amb males relacions amb els alumnes, greus fracassos sentimentals i familiars, sense col·legues ni amics. En definitiva, viu una vida grisa, plena d’errors, en la qual només hi ha un instant digne de glòria: el moment en què descobreix la literatura, la seua única passió.

Amb ‘Stoner’, John Williams condensa tota una vida en una novel·la. Una obra mestra que, en paraules del narrador, recrea com “a algú se li va concedir la saviesa i al cap dels anys va trobar la ignorància”.

El Club QUIJOTE acomiadarà aquest primer trimestre del 2022 el pròxim 1 de març amb la lectura d’un clàssic de la literatura espanyola, ‘Nada’, de Carmen Laforet. Per a participar-hi, només s’ha d’emplenar el formulari disponible en aquest enllaç.