7 d’octubre, dia de les Universitats Saludables

  • Gabinet de la Rectora
  • 7 d’octubre de 2020
 
Imagen de la noticia

La Universitat de València es suma a la celebració de la sisena edició del Dia de les Universitats Saludables, una campanya de la Xarxa Espanyola d'Universitats Promotores de Salut (REUPS) on participen 56 universitats i que remarca la importància dels hàbits saludables entre la comunitat universitària.

La REUPS té com a objectiu desenvolupar projectes de campus saludables a les universitats espanyoles, així com entre tota la societat. Ho fa a través de processos participatius, col·laboratius, dinàmics i actius, que faciliten les opcions més saludables tot incorporant la promoció de la salut com a estratègia institucional, incrementant el desenvolupament d'accions envers l’assumpció de comportaments saludables. A més, la REUPS fomenta la investigació i la docència de promoció de la salut, i afavoreix l'intercanvi d'experiències entre els organismes de salut pública, les institucions comunitàries i les universitats nacionals i internacionals.

Enguany, degut a l’actual situació de pandèmia per la COVID-19, la celebració canvia per tal d’adaptar-se  a les necessàries mesures de seguretat i higiene per a frenar la pandèmia. Tot i això, es manté la promoció i conscienciació de la societat en hàbits de vida saludables.

Aquests objectius estan estretament relacionats els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides que es volen aconseguir l’any 2030 en la coneguda com ‘Agenda 2030’. Com explica la vicerectora d’Igualtat, Diversitats i Sostenibilitat, Elena Martínez, ‘des de la Universitat volem canviar el nostre dia a dia per tal d’assolir els objectius de l’Agenda 2030 i crear universitat sostenible, respectuós i igualitari que servisca als universitaris com a model de vida tant al present com al futur’.

Per a celebrar el Dia de les Universitats Saludables, s’inaugura hui el MOOC “Introducció de la Sostenibilitat i els ODS en general en la docència universitària”, amb la presència online de la vicerectora Elena Martínez, de la vicerectora d'Ocupació i Programes Formatius, Adela Valero, de la delegada de la rectora per a la Sostenibilitat, Pilar Rueda i la cap de Iniciatives de Sostenibilitat Curricular, Victoria Vázquez. Aquest MOOC, en el que s’han matriculat més de 160 persones de la UV, pretén ser una ferramenta docent per a incorporar l’Agenda 2030 a l’aula, com assenyala Pilar Rueda.

Els temes que es tractaran busquen trobar un acostament complex i polièdric a les realitats que es viviu, conéixer l'Agenda 2030 i desenvolupar estratègies per a reorientar la pràctica docent. ‘Des del vicerectorat s’ha preparat aquesta proposta formativa (que naix del grup de treball de Sostenibilización Curricular de la Sectorial de CRUE-Sostenibilitat) amb molta il·lusió, esperant que siga una iniciativa estimulant per a totes i tots; i així poder actuar com a humus fèrtil per a la transformació social i la docència de qualitat des de la perspectiva de la sostenibilitat com agents de canvi i reconstrucció’, puntualitza Victoria Vázquez.

Aquesta acció formativa s’emmarca dins del projecte “ODS: jo sí”, amb el que es vol transformar la Universitat amb la col·laboració de la comunitat universitària, integrant els ODS en tots els àmbits universitaris per aconseguir una UV i una societat més saludables i sostenibles.

L'enquesta ODS inicial ja realitzada serà el punt de partida de taules de treball i debat formades pels grups ODS (quatre grups amb les temàtiques Persones, Planeta, Prosperitat i Pau/Aliances). Per a rebre més informació sobre com participat, es pot contactar amb sostenibilitat@uv.es

Les primeres reunions dels grups ODS tindran lloc al Jardí Botànic els dies 19, 20 i 21 d'octubre i seran inaugurades per la rectora de la Universitat, M.ª Vicenta Mestre, el director del Centre Internacional de Computació de Nacions Unides UNICTF, Michel Bergeron, i la vicerectora Elena Martínez.