L’activisme cultural es dona cita a La Nau contra l’oligopoli energètic de les renovables

  • Fundació General UV
  • 23 de febrer de 2022
 
Iñaki López encapçala una protesta ciutadana.
Iñaki López encapçala una protesta ciutadana.

L’Observatori Cultural de la Universitat de València, que dirigeix el professor Raúl Abeledo, va organitzar un seminari i un taller, els dies 21 i 22 de febrer, respectivament, impartits per l’agitador cultural Iñaki López al Centre Cultural La Nau per a denunciar l’oligopoli energètic de les renovables i les conseqüències que estan tenint aquests macroprojectes sobre el territori rural.

L’Aula Magna de La Nau va acollir el seminari ‘Activisme cultural enfront de la depredació del territori’, dilluns 21, centrat per la ponència marc d’Iñaki López, activista cultural i membre del Grup de Mapes MonferoDiNON. A la seua intervenció li va seguir una taula redona composta per persones expertes en diferents àmbits i activistes per la protecció del medi ambient pertanyents a organitzacions i col·lectius valencians: Julio Rodrigo, de la Plataforma Sierra de Chiva; Rosa Más, de l’Associació Amics del Mas de la Mateba; Julián Soriano, d’Utiel-Requena Sostenible; Carmela Cerdá, de l’Associació Naturalista d’Ayora i La Valle (ANAV); i Luis Alís, de Salvemos Farrajón.

Aquest grup reflexionà, a través del debat, sobre les conseqüències que està tenint en el territori rural “la ràpida expansió dels macroprojectes d’energies renovables”, apuntava Raúl Abeledo, moderador del col·loqui. “Veïns i veïnes de tota la geografia espanyola s’estan organitzant en plataformes per a lluitar contra l’oligopoli energètic i alertar de l’impacte mediambiental i dels enormes perjudicis que aquests megaparcs eòlics i fotovoltaics suposen per a les comunitats rurals, la seua economia, la seua salut i la seua forma de vida”, advertia així mateix.

Amb aquest motiu, l’Observatori Cultural de la Universitat ha apostat per l’organització de dues activitats acadèmiques, participatives i socials que pretenen “conéixer les claus d’aquest fenomen i continuar creant xarxes de col·laboració ciutadana en defensa del territori”.

Mapes per a la defensa del territori
L’Observatori Cultural va reprendre el tema, dimarts 22, amb el taller ‘Mapes per a la defensa del territori’, també dirigit per Iñaki López, que se celebrà a les Aules Seminari de La Nau.

Va ser una sessió de caire pràctic que combinà, explicava Raúl Abeledo, “l’estudi del context actual sobre el desplegament de les indústries renovables i les conseqüències negatives per a la salut, el patrimoni ambiental i cultural dels territoris afectats”, amb l’aprenentatge pràctic d’eines informàtiques per a la creació de mapes 3D de projectes eòlics, línies d’evacuació i parcs fotovoltaics projectats a la Comunitat Valenciana, “imprescindibles en la lluita dels moviments socials que defensen una transició energètica justa i democràtica”.

Més informació: