Innovació, gestió, recerca i transferència marquen les eixides professionals per a Farmàcia i Ciències de l’Alimentació
- Fundació General UV
- 25 de març de 2025
Egressades i egressats de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació han traslladat als futurs i les futures professionals noves opcions de treball en l’exercici de les seues carreres diferenciant-se de les eixides tradicionals més conegudes. La innovació, la gestió, la recerca i la transferència han marcat així la jornada de Fòrum d’Ocupació d’aquest dilluns 24 que a més ha reunit vora 40 empreses i entitats al vestíbul del centre.
Impulsat pel Vicerectorat de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació, a través d’UVocupació i la Fundació General UV, el Fòrum d’Ocupació de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació tenia com a principals objectius obrir les portes a l’estudiantat cap a noves eixides laborals, així com connectar-lo amb empreses i institucions interessades a conéixer als i les professionals del futur.
Així, la jornada d’aquest dilluns 24 de març -que va ser ajornada com a conseqüència de la dana del 29-O- ha arrancat amb sengles taules redones especialitzades en les eixides de les titulacions que ofereix la Facultat: el grau en Farmàcia i els estudis en Ciències de l’Alimentació.
Indústria farmacèutica, Microbiologia i recerca
Adreçada a l’estudiantat del grau en Farmàcia, la primera taula ha reunit tres professionals egressades de la Universitat de València esdevenint referents de l’exercici de la professió més enllà de la farmàcia hospitalària o de carrer, eixides convencionals o històriques que a més s’experimenten durant la carrera amb les pràctiques curriculars.
Des de Sandoz Pharmaceutical, María Rubio ha exposat el desenvolupament professional dins de la indústria farmacèutica, la qual sol associar-se al màrqueting o la selecció de productes i que, en canvi, ofereix unes altres eixides com són la gestió, el desenvolupament, el llançament i el subministrament de noves línies de producció, a més d’una “extraordinària” inversió en el pacient.
D’altra banda, des de l’Hospital Universitari de La Ribera, la doctora Virginia Pérez ha mostrat com els estudis de Farmàcia permeten diferents especialitzacions; en el seu cas, per exemple, en Microbiologia. “Necessitem molts microbiòlegs i microbiòlogues: som els encarregats de diagnosticar les infeccions per fongs, per virus o per bactèries, participem del programa nacional d’antibiòtics i investiguem per a combatre les resistències amb nous fàrmacs, per tant, cada dia del nostre treball és un nou repte”, ha assenyalat. L’accés a aquests llocs de treball és directe mitjançant oposicions al FIR (Farmacèutic Intern Resident).
Per últim, la doctora Diana Vicente, coordinadora d’assajos clínics a l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe de València, ha defensat les figures del farmacèutic i la farmacèutica com a agents de salut pública i ha indicat les eixides en aquest sentit fins arribar a la recerca, la seua tasca: Farmàcia Comunitària, Farmacèutic titular de l’Estat, Educació (professorat universitari o de secundària), Borsa de Sanitat (farmacèutic d’atenció primària, d’Administració Sanitària i Salut Pública, i inspector farmacèutic), i recerca bàsica o preclínica.
Restauració, esdeveniments, auditoria i innovació
Les Ciències de l’Alimentació estan conformades pels graus en Ciència i Tecnologia dels Aliments, en Ciències Gastronòmiques i en Nutrició Humana i Dietètica. La taula d’eixides professionals ha comptat amb les intervencions de quatre professionals igualment egressats de la Universitat de València, els quals, des de la seua experiència, han narrat el camí cap el món laboral en un primer moment i com després es produeix el creixement professional dins de l’empresa.
Així, hi han participat Sara García de Noceda, dietista i gastrònoma, qui ha contat com va accedir a l’empresa de càtering Servalia com a dietista per a passar posteriorment a tasques tècniques i de gestió; Mimi Petkova, qui ha explicat com des de les Ciències Gastronòmiques es pot treballar també en la planificació d’esdeveniments o en la gestió de cuina, la qual cosa és per a ella una qüestió vocacional; Raúl Anquela, graduat en Ciència i Tecnologia dels Aliments, que actualment és auditor industrial de qualitat a l’empresa Ferrero amb seu a Luxemburg però que abans va exercir com a analista de laboratori i com a tècnic i responsable de qualitat, i que ha apuntat unes altres eixides del grau: responsable del sistema de gestió de qualitat, auditor o consultor de qualitat i seguretat alimentària, i tècnic d’innovació i desenvolupament; i Marta González, CEO i fundadora de l’empresa d’innovació alimentària Sigma Biotech: ella és tecnòloga d’aliments i nutricionista, i fa més de 18 anys va emprendre aquest projecte per a donar un servei privat i personalitzat de R+D+i a les indústries alimentàries.
L’aprenentatge d’idiomes, les estades tant a l’estranger com a altres ciutats espanyoles, la formació contínua i especialitzada (màster o tesi doctoral), l’actitud, els valors, les habilitats socials i les competències professionals són altres dels aspectes que tots ells han coincidit a destacar en la cerca de treball i en el creixement professional.
La formació i la informació transmesa en aquestes taules s’ha completat amb un taller sobre la gestió de la xarxa professional Linkedin i la creació i posicionament de la marca personal amb la finalitat d’obrir-se portes en el mercat laboral, a càrrec del personal tècnic d’orientació d’UVocupació.
Vora 40 entitats i una trentena d'oportunitats laborals
Durant el matí, el vestíbul de la Facultat ha acollit els estands d’unes 40 empreses i entitats conformant una fira d’ocupació dedicada a facilitar informació sobre els perfils més demandats en el mercat laboral actual, informació especialitzada en l’accés a prop d'una trentena d'oportunitats de treball i pràctiques, les opcions per a formar-se o continuar formant-se en idiomes i altres camps, etcètera.
En aquest escenari, s’ha celebrat l’acte de benvinguda al Fòrum que ha obert la degana de la Facultat, Hortensia Rico, qui s’ha referit a aquest esdeveniment com el “compromís de la Universitat i les empreses amb un futur sòlid i ple d’oportunitats per a les i els nostres estudiants”, donant pas a continuació a la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, qui ha conclòs l’acte recordant la importància dels estudis d’aquesta Facultat, dedicats a l’àmbit de la salut i la qualitat de vida, així com de les oportunitats per a les i els futurs professionals que suposa la celebració del Fòrum d’Ocupació, ajornat per les devastadores conseqüències de la dana del passat 29 d’octubre “perquè en aquells moments només podíem tindre força i ímpetu per a ajudar, ajudar a cada membre de la nostra comunitat: estudiants i estudiantes, professorat, investigadores i investigadors, personal tècnic, d’administració i serveis... i és que el més important som les persones, sense les quals la Universitat de València no seria capdavantera com evidencien els rànquings internacionals”, ha admés la rectora.
Així mateix, Maria Vicenta Mestre s’ha adreçat a l’estudiantat present per a recordar-los que “vosaltres sou la Universitat de València, sou els que feu d’aquest centre una Facultat, i hui posem al vostre abast aquest Fòrum perquè pugueu decidir sobre el vostre futur, un futur que us il·lusione i us faça feliços i felices”.
La rectora Maria Vicenta Mestre i la degana Hortensia Rico han visitat tot seguit els estands de les empreses, les entitats, les institucions i els col·legis professionals del Fòrum, acompanyades per la vicerectora de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació, Ángeles Solanes; el gerent de la Fundació General de la Universitat de València, Cristóbal Suria; l’equip deganal de la Facultat; i el delegat de la Rectora per a Ocupació i Pràctiques, Jesús Soret.
La fira ha suposat així mateix l’oportunitat de participar en un networking entre estudiants i empreses on aquestes han pogut accedir a perfils altament qualificats i aquells, al seu torn, a informació directa dels sectors farmacèutic, nutricional, dietètic i hostaler, de fundacions de recerca sanitària i biomèdica, laboratoris, administracions públiques, ONG, col·legis professionals i associacions empresarials, així com de màsters oficials i serveis universitaris.
Algunes d’aquestes entitats són:
- Fundació València Activa de l’Ajuntament de València
- Labora. Servei Valencià d’Ocupació i Formació
- Inserta Empleo de Fundación ONCE, per a la inclusió laboral de les persones amb discapacitat
- Ainia, centre tecnològic privat amb més de 35 anys d’experiència en R+D+i
- FarmaLevante, assessoria farmacèutica
- Associació Empresarial de Farmacèutics de València (FARVAL), que treballa pels interessos empresarials i professionals de les Oficines de Farmàcia de València
- FIRCOF-COFM, iniciativa formativa del Colegio Oficial de Farmacéuticos de Madrid
- Molt Il·lustre Col·legi Oficial de Farmacèutics de València (MICOF)
- Talento-EPHOS, escola líder de la indústria farmaceuticosanitària
De les majors taxes d’ocupació de la Universitat de València
D’acord amb l’últim Estudi d’Inserció Laboral de Graus de la Universitat de València (persones egressades l’any 2021), la UV manté una elevada taxa d’ocupació amb el 87% i ha experimentat una important millora en els principals indicadors de qualitat. De la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació destaca el Doble Grau en Farmàcia i Nutrició Humana i Dietètica, el qual torna a presentar una taxa d’ocupació i un ajust de qualitat del 100%.
Els estudis d’inserció, executats per UVocupació, poden consultar-se de manera interactiva a través de l’aplicació EstIL, i en els informes individualitzats que es troben en la pestanya d’inserció laboral de cadascuna de les fitxes dels graus. També estan publicats en la web d’UVocupació amb informació més ampliada i detallada dels indicadors d’inserció laboral de cada grau.
Més informació: