Les activitats de la UCC+i de la Universitat, el projecte millor valorat per la FECYT en Xarxes d’Unitats de Cultura Científica

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 29 de juliol de 2022
 
logo ucc+i

La Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València (UCC+i UV) ha rebut 97 punts sobre 100 en l’última convocatòria d’ajudes per al foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació, amb el pla anual d’activitats de divulgació. Aquesta proposta és la millor valorada per l’organisme estatal en la modalitat de Xarxes d’UCC i rep el màxim finançament (30.000 euros). La UCC+i UV participa en tres projectes més de la convocatòria.

Les activitats previstes en el pla anual per al període 2022-2023 tenen com a objectiu promocionar la cultura científica entre la ciutadania i s’emmarquen en quatre eixos d’acció fonamentals: la comunicació científica, l’assessorament i la formació en comunicació, la divulgació científica i la realització d’estudis de cultura científica. Aquests eixos es desenvoluparan a través de nou activitats específiques adreçades a tots els públics, però especialment a l’estudiantat de nivells previs a la universitat.

Així, Estimulant les vocacions científiques és una acció adreçada a secundària i batxillerat mitjançant una conferència i un diàleg posterior amb investigadors o investigadores de la UV; les Rutes matemàtiques, que són uns itineraris, també per a primària i secundària, en què s’utilitza l’entorn de la ciutat com a recurs didàctic per a la divulgació i l’ensenyament de les matemàtiques. També s’executaran els tallers de ciència d’arqueologia, matemàtiques, química o fags.

La quarta activitat inclosa en el programa d’activitats per finançar és la realització de matinals, bars de ciències i converses sobre ciència; mentre que la cinquena és Ciència emergent, una iniciativa que, a través de vídeos curts per a la web i les xarxes socials, divulga els resultats de recerca d’investigadores i investigadors al principi de la seua carrera. La sisena és el curs Divulgar i comunicar la meua investigació, adreçat a professorat i personal investigador.

Completen les activitats del pla anual de divulgació científica Cuinant la divulgació científica, per divulgar la cuina vinculada als seus processos i ingredients i Passejos per la història de la ciència, uns itineraris relacionats amb el patrimoni científic de València vistos com a part de la identitat pròpia valenciana.

Així, la FECYT reconeix en la valoració que reben la màxima qualificació els objectius i la qualitat del projecte, el públic al qual s’adreça, el cofinançament, la planificació, l’estratègia i el pla de comunicació, l’experiència de l’equip i els criteris d’impacte.

Els altres projectes d’activitats finançats per FECYT en què participa la Universitat de València són la XVIII Fira-Concurs Experimenta, amb un finançament de 15.000 euros; el projecte Meitner, recordant Lise Meitner (amb 25.000 euros) i Estalmat (Estímul del Talent Matemàtic en estudiants d’ensenyament secundari i batxillerat a la Comunitat Valenciana), finançat amb 13.000 euros.