Adela Cortina analitza a La Nau de la Universitat de València els desafiaments ètics que presenta la intel·ligència artificial

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València acull el pròxim dimecres, dia 19 de febrer, a les 18 hores, a l’Aula Magna un debat sobre els desafiaments ètics que presenta la intel·ligència artificial. Aquesta trobada es du a terme amb motiu de la publicació de l’últim llibre d’Adela Cortina, catedràtica d’Ètica i Filosofia Política de la Universitat de València, ‘¿Ética o ideología de la inteligencia artificial? El eclipse de la razón comunicativa en una sociedad tecnologizada’ (Ed, Paidós, 2024).

16 de de febrer de 2025

Adela Cortina.
Adela Cortina.

Juntament amb l’autora hi intervindran: Vicente Botti, catedràtic de Ciències de la Computació i Intel·ligència Artificial de la Universitat Politècnica de València; Pablo Blázquez, fundador i editor de la revista Ethic i Domingo García-Marzá, catedràtic d’Ètica i Filosofia Política de la Universitat Jaume I de Castelló. La taula redona estarà moderada per José Félix Lozano, catedràtic de Filosofia Moral de la Universitat Politècnica de València. L’entrada és lliure fins a completar l’aforament.

La intel·ligència artificial ha nascut carregada de promeses i d’amenaces, suscitant alhora entusiasmes i recels. Tant els entusiastes com els temorosos reclamen dotar-la d’ètica per a defendre i empoderar els éssers humans i a la naturalesa; alguns fins i tot asseguren que podrem acabar amb les malalties, la mort i crear una espècie superior que inaugure un món de pau i felicitat.

Davant aquesta visió tan optimista, el nou llibre de Cortina es pregunta sobre alguns temes: parlem sobre «ètica» o sobre «ideologia»? No s’està donant per ciència el que no ho és per a atraure suculentes inversions, o fins i tot guanyar en la competència pel poder mundial? I tot això mentre en l’espai públic triomfa la raó estratègica i es produeix l’eclipsi de la raó comunicativa. És una pèssima notícia si volem enfortir la democràcia, que està en perill en el context mundial. I, per descomptat, a Espanya, Europa i Amèrica Llatina.

Amb la claredat d’idees i els arguments que caracteritzen a Adela Cortina, aquest llibre aborda tots els aspectes clau del debat entorn de la IA: el deure ètic de les tecnociències, la geoestratègia del poder, els desafiaments de la robòtica, la llibertat en l’era digital i el control de l’espai públic per part dels algorismes i les tecnologies.

Aquest acte s’emmarca en la programació de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives de la Universitat de València, un espai per a la reflexió i el debat obert sobre assumpte d’actualitat o històrics, tant a un nivell globalitzat com més pròxim i que depén del Vicerectorat de Cultura i Societat.

Altres Notícies