L’Eliana acull una taula redona sobre assetjament escolar i altres tipus de violència

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 15 de desembre de 2017
 
Taula redona celebrada a Burjassot el 24 de novembre. D’esquerra a dreta Paula Samper, Anna Llorca, Mavi Mestre i Eli Malonda.
Taula redona celebrada a Burjassot el 24 de novembre. D’esquerra a dreta, Paula Samper, Anna Llorca, Mavi Mestre i Eli Malonda.

El passat dijous 14 de desembre, la vicerectora i catedràtica de Psicologia Bàsica Mavi Mestre va moderar aquest simposi que forma part del programa ‘Benestar, Formació, Territori’, organitzat per la Universitat i la Diputació de València.

La jornada va tindre lloc al Centre Municipal de Formació de Persones Adultes de l’Eliana (Camp de Túria) el dijous 14. La inauguració, a les 18:15 hores, va ser a càrrec de l'alcalde de l'Eliana, Salvador Torrent; la diputada de Benestar Social, Salut i Educació, Mercedes Berenguer; i els vicerectors Jorge Hermosilla (Participació i Projecció Territorial) i Mavi Mestre (Ordenació Acadèmica, Professorat i Sosteniblitat).

La vicerectora Mavi Mestre, coordinadora d’aquest cicle de jornades sobre infància, adolescència i violència escolar, moderà la taula redona en la qual van participar les professores Paula Samper i Eli Malonda (Departament de Psicologia Bàsica) i la investigadora Anna Llorca (Departament de Personalitat, Avaluació i Tractaments Psicològics).

“És evident que la violència no sols sorgeix en l’etapa adulta, en la infància i l’adolescència, ja que es constaten molts casos de conflictes violents. Des de la violència filioparental fins a la violència de gènere en l’adolescència o l’assetjament i el ciberassetjament en l’àmbit escolar… Molts són els exemples de violència que fan necessari reflexionar i aportar possibles solucions”, assegurà la catedràtica de Psicologia Bàsica Mavi Mestre. Seguint aquesta línia, el cicle de conferències pretenia proporcionar informació actualitzada sobre aquesta problemàtica i compartir els resultats de recerques que aborden els factors clau per a la prevenció i la cerca de solucions.

“En l’adolescència les relacions socials amb els companys adquireixen una especial importància per la rellevància que tenen per a l’adolescent i també per l’impacte que aquestes relacions tenen en l’ajust psicosocial de la persona”, afirmà la professora Paula Samper, que centrà la seua intervenció en l’assetjament escolar.

Anna Llorca, que analitzà el perfil dels adolescents que estan complint una mesura judicial relacionada amb la violència filioparental, explicà que “les experiències de socialització, entre les quals destaca la qualitat de les relacions amb els pares, la disciplina exercida i l’ús del raonament inductiu en les relacions amb els seus fills i filles, són claus en el desenvolupament personal i social des de la primerenca infància”.

Eli Malonda abordà la violència en parelles adolescents i examinà els indicadors de maltractament que es troben en aquest tipus de parelles. Malonda afirmà que la violència contra les dones s’ha relacionat amb actituds sexistes i afegeix que si es vol posar fre a aquest tipus de violència és necessari “analitzar els factors ambientals i personals que poden protegir, o per contra estimular, actituds sexistes hostils o benvolents entre la població adolescent de la societat valenciana”.

Aquestes jornades, gratuïtes i obertes al públic, s’emmarquen en la segona edició del cicle Benestar, Formació, Territori, organitzat pel Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial i l’àrea de Benestar Social de la Diputació de València. El programa formatiu s’ha dividit en dos blocs temàtics, que han registrat vora 250 assistents. El primer d’ells, sobre ètica, valors i ciutadania, es va celebrar a les localitats de Xestalgar, Alzira i Picassent, sota la direcció de la catedràtica d’Ètica i Filosofia Política Adela Cortina. El segon ha estat format per altres tres jornades a Burjassot, Alfafar i l'Eliana, en aquest cas centrades en infància, adolescència i violència escolar, la seua coordinadora és la catedràtica de Psicologia Bàsica Mavi Mestre. 

Més informació: