Álvaro Moreno, físic i enginyer de la Universitat de València, nou ‘Google Developer Expert’ per a Google Earth

El físic i enginyer electrònic Álvaro Moreno Martínez, investigador de l’Image Processing Laboratory de la Universitat de València (IPL), ha passat a formar part del reduït grup –menys de 40 en tot el món– de Google Developer Experts (GDE) en Google Earth Engine (GEE), la tecnologia més avançada per al processament i anàlisi de dades geoespacials a escala planetària.

26 de de maig de 2023

Álvaro Moreno
Álvaro Moreno

Els Google Developer Experts (GDE) són un grup de desenvolupadors especialitzats en les diferents tecnologies en les quals el gegant d'internet està immers. Android, Google Maps, Google Cloud, Machine Learning, Earth Engine, Internet of Things o Firebase, entre altres, són camps per als desenvolupaments dels quals Google incorpora persones que han demostrat la seua expertesa i habilitat tecnològica, reconeixent-los com GDE.

Álvaro Moreno acaba de ser inclòs en un reduït grup de desenvolupadors experts de Google Earth Engine –menys de 40 arreu del món–, amb la finalitat de contribuir al desenvolupament, millora i difusió de la plataforma de processament de dades geoespacials.

Llançada en 2010, Google Earth Engine és la plataforma més potent i madura que ofereix accés a dades geoespacials, sistemes d'anàlisis avançades i capacitats de processament en el núvol a escala global. Això la converteix en una eina de gran importància a l'hora d'abordar problemes ambientals, realitzar investigacions científiques o desenvolupar solucions a escales espacials i temporals abans inimaginables.

Álvaro Moreno Martínez –físic, enginyer electrònic i doctor en Física de la Terra i Termodinàmica– és investigador a l’Image Processing Laboratory (IPL) de la Universitat de València. Especialitzat en el processament del senyal per a aplicacions de teledetecció, ha sigut investigador postdoctoral en un NASA Earth Science Information Partner (ESIP), el Numerical Terradynamic Simulation Group (NTSG) de la Universitat de Montana, on es va dedicar a mantindre i millorar algorismes operacionals de NASA per a l'estimació de l'absorció de diòxid de carboni i consum d'aigua per la vegetació en el planeta.

A la fi de 2018 es va incorporar a l’IPL com a investigador sènior. Durant aquest període en el grup Image & Signal Processing (ISP) de l’IPL, ha format part de l'equip de recerca de dos projectes ERC d'alt impacte per a l'Observació de la Terra –una Consolidator Grant i una Synergy Grant–, totes dues en els camps de la intel·ligència artificial, l'aprenentatge automàtic i la teledetecció aplicats a les ciències de la terra i el clima. La seua activitat investigadora ha estat majoritàriament emmarcada en l'ús d'imatges de satèl·lit per al monitoratge de la vegetació, ecosistemes i boscos a escala planetària.

La incorporació d'Álvaro Moreno al grup de Google Developer Experts és principalment fruit de la contínua col·laboració científica amb Google Earth Engine. Aquesta plataforma no sols li ha servit d'eina durant més d'un lustre per a la publicació de diversos treballs en revistes científiques d'impacte sinó que, a més, el científic ha contribuït a la difusió d’aquesta mitjançant diferents accions d’ús, aplicació i divulgació. En l'actualitat, Álvaro Moreno és l'únic desenvolupador expert en GEE procedent d'un centre d'investigació espanyol.

Altres Notícies