Ángel López García-Molins, doctor ‘honoris causa’ per la Universitat Sant Climent d’Ocrida, de Sofia (Bulgària)

  • Gabinet de Premsa
  • 6 de setembre de 2021
 
Ángel López García-Molins.
Ángel López García-Molins.

Ángel López García-Molins, professor emèrit de Lingüística General de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València, serà investit aquest dimecres (8 de setembre) doctor ‘honoris causa’ per la Universitat Sant Climent d'Ocrida, de Sofia (Bulgària). López García-Molins (Saragossa, 1949) és també ‘honoris causa’ per la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED).

El professor emèrit és una referència internacional en l’anomenada ‘Gramàtica liminar’, una teoria del llenguatge basada en les relacions entre la llengua i la consciència lingüística, formalitzades matemàticament a base de la topologia general.

Autor de nombrosos llibres i articles científics, des de la publicació de ‘Para una gramática liminar’ (1980), López García-Molins ha aprofundit en el seu estudi del llenguatge, creant un important col·lectiu a la Universitat (conegut com l’Escola de València) i impartint classes i seminaris a les universitats de Virginia i Minnesota (EUA), Mainz (Alemanya) i Aarhus (Dinamarca), entre altres. Les seues investigacions recents s’han orientat cap a l’estudi del llenguatge des d’una perspectiva bioquímica. En la seua obra ‘Fundamentos genéticos del lenguaje’ (2002) estableix un paral·lelisme entre les lleis del codi genètic i les del codi lingüístic.

El professor López també s’ha destacat, al llarg dels anys, com un intel·lectual preocupat pels conflictes lingüístics a Espanya i la cultura hispànica. A aquest assumpte ha dedicat dos dels seus llibres més coneguts, ‘El rumor de los desarraigados’ (1985, XIII Premi Anagrama d’Assaig) i ‘El sueño hispano ante la encrucijada del racismo contemporáneo’ (1991, VIII Premi Constitució). En les seues obres López García aposta per la tolerància lingüística i el respecte entre les cultures com a pas ineludible en la modernització d’Espanya.