Aniceto Masferrer, Premi Nacional d'Investigació Francisco Martínez Marina a l'excel·lència en els treballs sobre història jurídica i institucional

  • Gabinet de Premsa
  • 7 de març de 2025
 
Aniceto Masferrer
Aniceto Masferrer

El catedràtic d'Història del Dret de la Universitat de València Aniceto Masferrer ha sigut guardonat amb el Premi Nacional d'Investigació Francisco Martínez Marina, corresponent a 2023, que anualment concedeixen la Fundació General de la Universitat Nacional d'Educació a Distància i el Departament d'Història del Dret i de les Institucions d'aquesta universitat. La distinció està destinada a reconéixer l'excel·lència i la qualitat científica de les investigacions en l'àmbit de la història jurídica i institucional.

En concret, la seua obra premiada ha sigut la monografia ‘The Making of Dignity and Human Rights in the Western Tradition. A Retorspective Analysis’. Es tracta d'una versió revisada i ampliada del seu estudi ‘Dignitat i drets humans. Una anàlisi retrospectiva de la seua formació en la tradició Occidental’.

En aquesta monografia, es ressalta la contribució de la tradició espanyola en la formació d'un Dret encaminat a l'establiment de límits a l'exercici del poder polític, com feren els Decreta de les Corts de Lleó (1188), uns anys abans de la Carta Magna anglesa (1215), o la defensa dels drets naturals per Francesc de Vitòria i altres figures de l'Escola de Salamanca en el context de la conquesta i colonització espanyola d'Amèrica. A conseqüència de la Segona Guerra Mundial, la Carta de San Francisco (1945) i la Declaració Universal dels Drets Humans (1948) van erigir la dignitat i els drets humans en el nou fonament de l'Ordenament Internacional. Es mostra l'estreta relació entre el desenvolupament dels drets i l'establiment de límits a l'exercici del poder polític. En aquesta línia, analitza la dignitat i els drets humans en perspectiva històrica, anant del present al passat, emprant el mètode retrospectiu (Parts I i II), i del present al futur, realitzant una anàlisi crítica a algunes de les seues manques i incoherències actuals i aportant algunes propostes humanitzadores (Part III).

A més de l’obra de Masferrer, en aquesta edició s’ha premiat també, ex aqueo,  la monografia de la professora d'Història del Dret de la Universitat de Castella-la Manxa Sara Granda de Lorenzo. En el cas de Granda de Lorenzo, l’obra premiada és ‘Henry Charles Lea. La gran obra histórica de un autodidacta’.