Antoni Tordera, Vicent Alonso i Teresa Beguiristain, premis PRECREA al talent creatiu

  • Gabinet de Premsa
  • 4 de febrer de 2023
 
Premiats i autoritats, durant l'acte.
Premiats i autoritats, durant l'acte.

Els exprofessors de la Universitat de València Antoni Tordera, Vicent Alonso i Maria Teresa Beguiristain han rebut aquest divendres (3 de febrer) a Alacant els III premis Precra, que atorguen les universitats públiques valencianes i que reconeixen el talent creatiu. Marina Segarra i Ana María Archilés també han estat guardonades.

Antoni Tordera ha rebut el Premi Carles Santos d’Arts Escèniques, atorgat per la Universitat de València; Vicent Alonso i Catalina, l’Isabel-Clara Simó de Creació Literària, atorgat per la Universitat d’Alacant; María Teresa Beguiristain, el Juana Francés d’Arts Plàstiques i Visuals, atorgat per la Universitat Miguel Hernández d’Elx; Marina Segarra, el José M.ª Yturralde de Disseny i Creativitat Tecnològica, atorgat per la Universitat Politècnica de València; i Ana María Archilés, el Matilde Salvador de Música, atorgat per la Universitat Jaume I de Castelló.

La Universitat Alacant ha acollit l’acte de lliurament de la III Edició dels Premis PRECREA. L’esdeveniment ha estat presidit per la rectora de la UA, Amparo Navarro, com a amfitriona, i ha comptat amb la participació de les responsables dels vicerectorats de Cultura de les cinc universitats organitzadores.

Correspon a cada universitat atorgar el premi en una de les cinc diferents categories que integren els PRECREA. Les universitats públiques reconeixen cada dos anys, “la meritòria labor, qualitat de les obres i la seua significació a l’excel·lència i la innovació de la vida cultural i artística valenciana” en les categories establides.

Les persones guardonades han rebut l’escultura Palatina amb la qual s’identifiquen aquests premis, realitzada pels escultors i investigadors María José Zanón i Juan Francisco Martínez Gómez de Albacete, tots dos doctors en Belles Arts i professors de l’àrea d’escultura de la Facultat de Belles Arts d’Altea del Departament d’Art de la Universitat Miguel Hernández. La peça recrea una columna jònica, símbol de la cultura com a pilar fonamental de la nostra societat, que recorda els temples dedicats a deesses com Atenea, divinitat de la civilització, les arts i les ciències. Aquest guardó escultòric conceptualitzat en forma de motle ha sigut realitzat mitjançant la tècnica tradicional de fosa en arena en alumini blavós, que remet a la potencialitat de les universitats públiques per a contribuir a la transmissió del coneixement i la conformació d’un teixit cultural amb la societat.

Els premiats

En aquesta edició, el Premi Carlos Santos d’Arts Escèniques, concedit per la Universitat de València, ha sigut per a Antoni Tordera, catedràtic de Teoria i Història de les Pràctiques Escèniques en el Departament de Filologia Espanyola de la Universitat de València. Amb una avalada trajectòria com a autor i director, ha realitzat l’adaptació, dramatúrgia i direcció escènica de nombrosos muntatges teatrals i musicals amb els quals ha recorregut els festivals nacionals i internacionals més destacats, entre ells, el de Tardor de Madrid, de Teatre Clàssic d’Almagro o Palau de la Música a València. Ha sigut director artístic del Centre Dramàtic de la Generalitat Valenciana, del Festival Medieval d’Elx i del Projecte Escena Erasmus. En la seua faceta d’investigador teatral ha realitzat edicions crítiques de Calderón de la Barca, Miguel Mihura i Ortega y Gasset, entre altres. És també autor d’assajos sobre teatre publicats a Alemanya, Espanya, Itàlia, Anglaterra, Bèlgica i el Canadà.

El Premi Isabel-Clara Simó de Creació Literària, concedit per la Universitat d’Alacant, ha distingit Vicent Alonso, un intel·lectual molt complet en el qual convergeixen el saber humanista, el compromís cívic i l’aportació creativa. Llicenciat en Filosofia i doctor en Filologia Catalana, ha exercit de professor de Filosofia en diversos centres de Batxillerat i, des de l’any 1988, com a docent en el Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València. Va ser un dels fundadors de les revistes literàries Daina i Caràcters. L’any 1983 va iniciar la seua obra poètica amb la publicació de Vel de claredats (1983), una trajectòria que continua. El seu últim llibre de poesia, publicat al març de 2021 ha sigut Han fugit els merles de març. En aquest temps ha publicat mitja dotzena de poemaris, amb gran impacte de crítica i molts dels quals han sigut traduïts a diversos idiomes. L’obra de Vicent Alonso ha destacat en diversos camps: docència, creació, traducció, dinamització cultural, assaig i crítica literària.

El Premi José M. Yturralde de Disseny i Creativitat Tecnològica, concedit per la Universitat Politècnica de València, ha recaigut en Marina Segarra, pionera en Comunicació Audiovisual en el seu vessant docent i en la seua trajectòria professional. Com a docent ha exercit de professora durant 35 anys de la Universitat Politècnica de València en assignatures, totes elles, de nova implantació. Llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de Valencià; professora de Dibuix per l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Carles. Llicenciada en Belles Arts i doctora en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València, va ser pionera en la introducció de la formació en còmic en Belles Arts; en la introducció del vídeo, els ordinadors gràfics i altres tècniques com el chroma-key. Ha sigut creadora i impulsora d’assignatures noves d’indagació en mètodes d’aprenentatge actiu en la implantació del nou pla d’estudis i de la llicenciatura de comunicació audiovisual de la UPV.

El Premi Matilde Salvador de Música, concedit per la Universitat Jaume I, ha sigut per a Ana María Archilés. Intèrpret i professora, Archilés comença els seus estudis musicals de guitarra als sis anys i als onze ingressa en el Conservatori Mestre Tárrega de Castelló. Completa els seus estudis superiors en el conservatori Joaquín Rodrigo de València amb matrícula d’honor. Paral·lelament realitza la diplomatura de Relacions Laborals a la Universitat Jaume I de Castelló i després el màster en investigació musical, en la Universitat Internacional Valenciana, VIU. Posteriorment serà alumna oficial del Konservatorium der Stadt Basel (Basilea-Suïssa) i després de tres anys d’estudis amb el gran mestre de guitarra italià Oscar Ghiglia, obté el títol amb excel·lent. L’any 2000 estudia en l’Accademia Musicale Chigiana di Siena (Itàlia). Ana María Archilés va començar les seues actuacions amb 9 anys i, durant tres dècades, continua les seues interpretacions tant com solista, com integrant de diversos grups de música de cambra i orquestres. Ha actuat a Portugal, Espanya, Costa Rica, el Japó, Itàlia i la Xina. Ha gravat el CD Homenatges i, actualment compagina el seu vessant de concertista amb la docència en el Conservatori Professional de Música Mestre Tárrega de Castelló de la Plana.

El Premi Juana Francés d’Arts Plàstiques i Visuals, concedit per la Universitat Miguel Hernández, ha distingit a María Teresa Beguiristain, pel seu treball i compromís amb les pràctiques artístiques de dones en la Comunitat Valenciana. María Teresa Beguiristain és filòsofa, crítica d’art i comissària d’art. Llicenciada en Filosofia i en Filologia Anglesa, doctora en Filosofia, va ser professora i investigadora de la Universitat de València-Estudi General. El seu compromís polític amb el moviment feminista i la seua connexió amb les escenes de l’art contemporani internacional la situen com una peça clau per a entendre la història de l’art contemporani, especialment el produït per dones. Va ser directora de l’Associació Valenciana de Crítics d’Art i vicepresidenta de l’Associació Internacional de Crítics d’Art. La seua labor com a traductora va ajudar a difondre el pensament estètic dels grans filòsofs del segle XVIII. És membre fundador d’Ediciones Mahali, un projecte editorial que publica llibres relacionats amb les arts escèniques en general i amb la dansa en particular, així com monogràfics d'art, històries de la dansa i quaderns i guies pedagògiques.

Maestoso Brass Ensemble UA

El Quinteto de Vientos de l’Orquestra Filharmònica de Universitat d’Alacant (OFUA) acompanyarà l’acte d’entrega de premis amb dues intervencions. Una primera en la què l’agrupació interpretarà Fugue in G minor, de Bach, i una segona integrada per les peces musicals White Rose, de Caleb Husdon; Rondo Alla turca/ Turkish March, de Mozart; i l’ària El Toreador, de Bizet.