Aprovat el projecte de pressupost de la UV per a 2022

  • Gabinet de la Rectora
  • 13 de desembre de 2021
 

Més de 470 milions d’euros és la xifra del projecte de pressupost aprovada pel Consell de Govern de la Universitat de València aquest dilluns 13 de desembre. Aquesta proposta serà sotmesa a la consideració del Consell Social, òrgan amb competències per a l’aprovació del pressupost.

El Consell de Govern de la Universitat de València ha aprovat un projecte de pressupost per a 2022 que s’eleva a 470.082.263 euros. Aquest import suposa un increment real del 6% respecte de l’exercici anterior.

 

Un pressupost en un context d’absència de Pla Pluriennal de Finançament

Així, en absència d’un pla pluriennal de finançament (PPF) per a les universitats públiques valencianes, s’incrementa la transferència ordinària un 3%, incloent la consolidació de l’increment retributiu de 2021 (0,9%).

L’absència d’aquest pla dificulta enormement la possibilitat de planificació de la Universitat de València en tots els àmbits i, especialment, en termes d’inversions pluriennals i de despeses de personal.

El projecte de pressupost consolida la línia de finançament parcial al Sistema Universitari Públic Valencià dels Costos derivats de l’aplicació de la Normativa Estatal i Autonòmica (CNEA), i s’incorporen 6,8 milions d’euros de la modificació del pagament en 2022 del conveni de sanejament del deute històric de la Generalitat amb el Sistema Universitari Públic Valencià. Els altres 24 milions d’euros corresponent a aquest període foren avançats en 2021, motiu pel qual s’incorporen al capítol 8 del pressupost de la Universitat com a romanent de tresoreria genèric, dotant-se així, per primera vegada, aquest capítol.

El projecte de pressupost aprovat incorpora 45 milions d’euros en concepte de subvenció de la Generalitat per amortització dels bons del pla d’inversions. Aquesta amortització, que la Generalitat s’havia compromís a assumir al venciment de 2022, es finança amb una subvenció de capital que afecta a ingressos i despeses.

De la mateixa manera, en la distribució per capítols de les despeses, s’inclou aquests 45 milions en el capítol 9 (passius financers).

 

Composició de les despeses

 Pel que fa a les despeses, el projecte de pressupost consigna més de 270 milions d’euros (el 63,6% del pressupost) en el capítol I, que cobreix les despeses de personal; més de 70 milions d’euros en el pagament de les despeses de funcionament ordinari (capítol 2), suposant el 16,63% del total de les despeses pressupostades; i vora 74 milions d’euros en inversions reals (capítol 6 del pressupost, que suposa el 17,38% del total de les despeses).

Així, l’increment al llarg del temps de les despeses de personal (capítol 1) i de les despeses de funcionament (capítol 2) no és coherent amb l’evolució dels ingressos (capítol 4, transferències corrents) i la tímida recuperació del volum d’inversions (capítol 6).

 

Composició dels ingressos

Sense considerar els canvis extraordinaris d’aquest exercici, relacionats amb la situació conjuntural derivada de l’amortització de bons en 2022 i els ingressos del conveni de deute, s’està produint una tendència de pèrdua de pes específic de la subvenció de la Generalitat en els pressupostos de la Universitat.

Així, la subvenció nominativa de la Generalitat Valenciana ha passat de suposar el 75% dels ingressos de la institució en 2012 al 66,4% que representa en 2022, descomptant els efectes pressupostaris del finançament conjuntural.

 

Marc pressupostari a mitjà termini

Tant en la Comissió Econòmica que ha informat favorablement aquest projecte de pressupost com en el Consell de Govern que l’ha aprovat, s’ha presentat el marc pressupostari a mitjà termini que preveu la Universitat de València.

Així, el període 2023-2024 es presenta amb una incertesa màxima, derivat del venciment l’any 2022 del conveni de sanejament del deute de la Generalitat amb les universitats públiques valencianes i, especialment, per l’absència d’un Pla Pluriennal de Finançament de les Universitats Públiques Valencianes (PPF).

En el seu informe, la rectora de la Universitat, Mª Vicenta Mestre, ha assenayalat que continua reivindicant davant la Generalitat ‘recuperar la pèrdua de pressupost, tant en termes nominals com en termes reals’, situant-se en nivells pressupostaris previs a la crisi financera de 2008.

 

Per a la rectora ‘quan parlem de finançament parlem, principalment, de persones’.

La rectora ha insistit en la necessitat de fons per al manteniment dels edificis i instal·lacions, especialment el patrimoni històric d’una universitat com la nostra, amb més de cinc segles d’història, per a l’actualització de laboratoris i aules i en tecnologies tant per a la docència com per a la recerca.

En la seua intervenció, Mª Vicenta Mestre ha remarcat la necessitat de la cobertura total dels costos derivats de l’aplicació de la normativa estatal i autonòmica (CNEA) i la signatura del conveni col·lectiu del personal laboral de les universitats públiques valencianes, que permetria millorar les seues condicions de treball.

També s’ha referit a la demanda del professorat associat de retribució dels quinquennis docents i els sexennis de recerca que ‘és conegut que la Generalitat manté un marc normatiu de retribucions que no ho permet, ni a ells ni a la resta de professorat contractat temporal en el cas dels sexennis. I els hem demanat que el canvien, que ho permeten, i que ho financen’, ha afirmat la rectora.