Arranca hui el programa ‘Art i Ment’ amb una conferència a La Nau

  • 25 de gener de 2017
 
Experiència Estètica Art i Ment

El programa ‘Art i Ment’, d’intervenció sociocultural per a menors a través de l’art, arranca hui dimecres, 25 de gener, al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València amb la conferència ‘Adolescència: cap a un desenvolupament saludable’, que serà pronunciada per María Zarza, de la Berklee College of Music, i Milos Stohanovic, director de programes de Nacions Unides UNODC Sèrbia. L’acte començarà a les 19 hores i l’entrada és lliure.

Zarza i Stohanovic exposaran les bases psicobiològiques que expliquen els comportaments impulsius i experimentals propis de l’adolescència, generats pels freqüents canvis emocionals, els conflictes d’identitat o les conductes irreflexives i, fins i tot, d’alt risc com ara l’experimentació amb les drogues o el sexe sense protecció. En definitiva, es tracta d’una etapa vulnerable del desenvolupament a la qual cal afegir els canvis físics i la lluita per la seua acceptació. Una vulnerabilitat que, segons assenyala la doctora María Zarza, “es veu exacerbada en poblacions marginals o de baixos recursos”.

Així doncs, al llarg de les seues intervencions, ambdós experts tractaran de donar resposta a preguntes com aquestes: com ajudar l’adolescent durant el seu desenvolupament evolutiu? Els nostres adolescents s’han d’enfrontar a perills majors en l’actualitat? Com els podem protegir? Quines són les claus de protecció dins de la família i la comunitat? Quins recursos poden ajudar a un desenvolupament més saludable?, o com han de ser els programes preventius eficaces?

També abordaran els continguts dels estàndards internacionals sobre prevenció de l’ús de drogues, basats en polítiques que, treballant amb la família, l’escola i la comunitat, “podrien aconseguir que xiquets i joves, especialment els més marginats i pobres, es mantinguen sans i segurs des de l’etapa de creixement fins a l’edat adulta i la vellesa”, apunta Zarza.

En aquest sentit, Zarza i Stohanovic faran referència al Programa Famílies Fortes (FF), executat per l’ONUDD des del 2010, amb la col·laboració de l’Oficina del Programa UNUDD a Sèrbia. El programa ha estat aplicat a més d’un miler de famílies del Sud-est europeu amb membres d’edats entre els 10 i els 14 anys. Segons indica la doctora Zarza, aquesta intervenció “ha demostrat ser efectiva amb famílies en general i també amb famílies en risc” a través del treball en paral·lel amb progenitors i fills adolescents, de l’establiment de límits i conseqüències, de l’estímul de la conducta apropiada i de l’empatia, de la valoració de les bones amistats, de la pressió de grup contra el consum, de l’augment de l’autoestima i de la disminució de l’estrés i l’ansietat dels adolescents, entre unes altres estratègies.

Al seu juí, “les estratègies preventives han de ser atractives per a adolescents i per als pares”. Amb aquesta premissa, Zarza afirma que l’art (la música, la pintura, l’escriptura, la dansa, el teatre, etcètera, juntament amb el joc i la interacció social, “motiva la retenció al programa, a més de suposar un dels millors vehicles per a la comunicació, i el desenvolupament emocional i cognitiu dels adolescents”.

Els ponents
María J. Zarza és doctora en Psicologia Clínica per la Universitat Autònoma de Madrid i la Universitat de Rutgers (New Jersey, EUA). Va realitzar la recerca en violència de gènere i abús sexual per a la seua tesi, i treballà en programes clínics d’intervenció amb víctimes i agressors, incloent el tractament en drogoaddicció. Posteriorment, va desenvolupar la seua carrera dins de l’avaluació de programes d’assistència clínica en consum de substàncies, violència, prevenció de la SIDA i violència en grups marginals a Los Angeles.

En l’actualitat, és la directora clínica de Bionexum Health, un centre privat de tractament, i realitza tasques de consultoria internacional per a les Nacions Unides (UNODC). També treballa com a professora associada a la Universitat de València i al Berklee College of Music.

Milos Stohanovic és doctor en Medicina Dental. Oficial regional i director de programes de United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) Sèrbia. Expert en programes preventius sobre abús de substàncies, VIH/SIDA en joves, adolescents i minories a l’oficina regional de Sèrbia que dóna cobertura a països com ara Croàcia, Bòsnia i Hercegovina, i Albània. Treballa amb Nacions Unides des del 2010 en la implementació de programes de formació a professionals.

El programa ‘Art i Ment’
‘Art i Ment’ és un projecte d’intervenció sociocultural promogut pel Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València amb l’objectiu de promocionar la creativitat, l’expressió artística i la integració social en menors. El programa inclou sessions formatives de psicoteràpia i tallers d’autoestima, musicoteràpia, ‘arteteràpia’, dansa i teatre, a més d’un cicle de conferències i debats oberts a tota la ciutadania. Totes les activitats són gratuïtes, si bé els tallers requereixen inscripció, i estan dirigides a menors de 10 i 11 anys, i a les seues famílies.

El programa d’intervenció consisteix en 12 sessions que es desenvolupen en dissabtes de 10 a 13 hores. Amb tallers des del 28 de gener al 27 de maig al Centre Cultural La Nau. La matrícula ja està oberta, és gratuïta i les places són limitades. Les inscripcions així com la informació detallada del contingut, durada dels tallers, conferències i altres activitats complementàries s’expliquen en la web: http://www.uv.es/cultura/artiment

La posada en marxa d’aquest programa ha estat possible gràcies a la Fundació General de la Universitat de València i a la implicació de diverses entitats: Caixa Popular, Fundació Per Amor a l’Art, Fundació Antonia Mir, Berklee College of Music de València, Facultat de Psicologia de la Universitat de València (Màster Universitari en Investigació, Tractament i Patologies Associades en Drogodependències), Conservatori Professional de Música de València, United Nations Office on Drugs and Crime, Associació ÀMBIT, Fundación por la Justicia, IVAJ (Generalitat Jove) i els col·legis públics Cervantes, Dr. Olóriz, Primer Marquès del Túria, Mestalla i Mare de Déu dels Desemparats.