Trobada amb l’escriptora i activista feminista Djaimilia Pereira d’Almeida, defensora dels drets de les comunitats racialitzades

  • Unitat d'Igualtat
  • 10 de març de 2023
 
Cartell de l'acte institucional

La Universitat de València celebra, com cada any, el Dia Internacional de les Dones amb un ampli programa d’activitats culturals i didàctiques que se celebraran durant diversos dies propers al 8 de març, dia de la commemoració, i que duraran vàries setmanes.

Aquest dimarts, 7 de març, la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, ha llegit, a les 12 hores, a les portes del Rectorat el manifest institucional pel 8M Dia Internacional de les Dones, on s'ha celebrat una concentració. Dins dels actes institucionals, el divendres 10 de març, a les 12 hores, s'ha programat una trobada amb l’escriptora Djaimilia Pereira d’Almeida (Luanda, 1982), activista feminista portuguesa, que destaca per la defensa dels drets de les dones i de les comunitats racialitzades. Serà en el saló de Graus de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació.

La programació ha arrancat el dilluns 27 de febrer a la Facultat d’Infermeria i Podologia amb la convocatòria de la tercera edició del concurs de cartells del dia de les dones, i a partir del dia 1 de març s'estan realitzant accions de sensibilització a càrrec de les voluntàries de l’Espai Violeta al campus de Blasco Ibáñez. Tots els campus han programat activitats tant a les aules, vinculades a assignatures, com conferències, xarrades, debats o exposicions obertes al públic en general.

A la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, Amparo Montaner i Amparo Ricós foren les responsables del Seminari ‘La dona al cinema japonés. Perspectives nacionals i internacionals de l’apoderament femení en la indústria audiovisual japonesa’ que va tindre lloc el dimecres 1 de març de 15-17h a la Sala de Graus. També a la Facultat de Dret, a les 17 hores al Saló de Graus, estava prevista la xarrada ‘Prostitució i violències: parlen les protagonistes’, organitzada per la Comissió d’Igualtat del mateix centre.

També, el dimecres 1 de març es va inaugurar una nova sala de lactància en la Universitat. En aquest cas, en la Facultat de Geografia i Història. Un centre que també ha previst jornades, debats, presentacions de llibres i col·loquis per a la programació del Març per la Igualtat.

Dijous 2 de març l’activitat continuava a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, en concret amb una activitat d’aula coordinada per la professora Patricia Picazo amb la ponència ‘El bosc fang i la resiliència feminista’, a càrrec de Trifonia Melibea Obono. Al mateix centre a partir de les 17 hores s’inauguraren les exposicions: ‘Un èxode sense Moisés’, de Whithey Godoy, al corredor del 1r pis, i ‘Ausencias’, de Naia Aristondo Rodrigo, a l’Espai Cultural.

A la Facultat de Ciències Socials, estava prevista a les 11 hores la xarrada ‘Ampliant l’espai violeta: Estratègies enfront l’assetjament sexual’, a càrrec de Sonia Rodríguez i Isabel Muñoz, i a les 16 hores, la xarrada: ‘Violència Obstètrica i interseccionalitat’, a càrrec de Serena Brigidi.

Divendres 3 de març continuaren les taules informatives del voluntariat de l’Espai Violeta al Campus de Burjassot en horari de matí, de 10 a 14 hores, amb jocs i accions de sensibilització, i taller de voltapàgines. Les accions del voluntariat es realitzaren també dilluns 6 i dimarts 7 de març al Campus dels Tarongers i dijous 9 de març al Campus de Blasco Ibáñez. També a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, divendres 3 de març, estava prevista la xarrada amb les traductores Dolors Udina, Marta Pera i Xènia Dyakonova a les 10 hores a l’aula 403.

Dilluns, 6 de març a les 19 hores, al Paranimf de la Universitat es va realitzar la presentació del llibre ‘El lugar de las mujeres en la Historia. Ampliando los límites del conocimiento histórico’, d’Isabel Morant.

A la Facultat de Ciències Socials, s’inaugurà l’exposició de ceràmica ‘Reinvindicarla’, de Roser García i Antonia Carbonell. A la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació estaven previstes diverses activitats com ara el taller ‘Les poetes també tenen veu en les llengües peninsulars’, la presentació del llibre ‘Ser invisible. Testimonis literaris i documentals femenins’, i la conferència ‘Misogínia i filogínia en les lletres medievals’.

I a la Facultat de Dret, es va realitzar una jornada que portava per títol ‘El dret dels cossos no normatius’, que es realitzà des de les 10 fins les 19 hores al Saló de Graus, organitzada per la Comissió d’Igualtat, i amb la participació de Ruth Mestre, Fabiola Meco, Nina Navas, Fernando Flores, i Amparo Bonilla, entres d’altres.

La Facultat de Fisioteràpia s'ha sumat també a la commemoració dels actes amb motiu del 8M i va inaugurar una exposició sobre les pioneres valencianes de la fisioteràpia i que estarà fins el 27 de març al hall de la facultat. L’exposició s’inaugurà el dimarts 7 de març, a les 13 hores en el Saló de Graus de la Facultat, i comptà amb la presència de les homenatjades, així com d´altres personalitats de l'àmbit universitari, polític i social.

L’Aula Arts Escèniques ha programat durant tot el mes de març diverses activitats que es realitzaran al Centre Cultural La Nau, com ara el concert de l’Aula de Música: de ‘Piacere dei traversi’, a la Capella de la Sapiència.

Dimarts 7 de març, la Facultat de Ciències Socials va programar la conferència ‘Misogínia online: la cultura de la manosfera’, a les 10:30 hores al saló d’actes, i el visionat de dos migmetratges sobre la segona ona del feminisme i sobre el consentiment sexual. Va ser a les 15:30 hores, a càrrec de Sara Mansanet, directora del Festival Internacional de la Cabina.

A la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació han programat les jornades ‘Aules morades’, tria i lectura de textos sobre ‘Les veus de les narradores catalanes contemporànies’, per part de l’alumnat, i micro curtmetratges de l’alumnat coordinats per Isadora Guardia.

La Facultat de Filosofia i CC Educació realitzà, a la Sala de Juntes a les 11 hores, el vídeo-fòrum sobre el documental SHE'S BEAUTIFUL WHEN SHE'S ANGRY (2014). Amb el lema ‘allò personal és polític’, aquest documental narra la història de les dones que van encapçalar el moviment feminista als Estats Units en els anys 60, alhora que analitza el naixement d'un moviment que lluitava per la igualtat d'oportunitats, drets civils i per la llibertat a poder decidir l'estil de vida que volien tindre. Mostra les gravacions reals d'algunes manifestacions i de les pròpies protagonistes, que també acollien problemàtiques de raça, sexualitat o lideratge.

Xarrades sobre treball industrial de les dones i el llenguatge inclusiu i no sexista són algunes de les activitats que acaben de donar forma al programa previst a les facultats de Ciències Socials i Filologia, Traducció i Comunicació.

A la Facultat de Matemàtiques s’ha programat la taula redona ‘de professió matemàtica’ per al dia 9 i en diferents espais de la Universitat, les jornades “JOLIN” sobre innovació en llibres il·lustrats i còmics que enguany posen el focus en la conciliació i la corresponsabilitat. La Facultat de Física segueix amb l’activitat ‘Tornem als instituts’, que va arrancar el passat 11 de febrer amb motiu del Dia Internacional de la Xiqueta i la Dona en la Ciència.

La Facultat d’Economia celebra també el Dia de les dones divendres 10 de març amb el lliurament de premis i conferències al llarg del matí.

UVGandia  ha programat la conferència ‘La protecció penal de la llibertat sexual en la llei del ‘Sols sí és sí’’ a càrrec la catedràtica de Dret Penal de la Universitat de València Paz Lloria. Serà el pròxim 9 de març a les 19h al Centre Internacional de Gandia de UV.

Calendari d’activitats

Manifest institucional elaborat per la Red de Unidades de Igualdad por la Excelencia Universitaria (RUIGEU)