Arranca la primera edició de l’Escola d’Estiu d’Economia Sostenible

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 21 de juliol de 2022
 
Arranca la primera edició de l’Escola d’Estiu d’Economia Sostenible

La inauguració va tindre lloc el dilluns, 18 d’abril, al Jardí Botànic de la Universitat de València amb els Diàlegs per la Sostenibilitat: la cura de les persones i del planeta. Del 19 al 22 de juliol se celebrarà un seminari sobre Sostenibilitat, Be comú i el Feminisme emmarcat en la Universitat d'Estiu de Gandia.

Les càtedres d'Economia Feminista i d'Economia del Bé Comú de la Universitat de València, junt amb la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, han organitzat la primera edició de l'Escola d'Estiu d'Economia Sostenible. L'objectiu central de l'Escola és desenvolupar diferents perspectives i temàtiques, de manera transversal, que afecten el sistema productiu valencià, en clau de canvi del model i de satisfacció de necessitats humanes vinculades a l'Agenda 2030.

L'Escola s'ha dividit en dues activitats. La primera, que va servir com a jornada d'inauguració, va ser una taula redona que va comptar amb la participació de l’investigador i premi Jaume I en Protecció del Medi Ambient en 2021, Fernando Valladares, i amb la catedràtica d’Antropologia i experta en la problemàtica de les cures, Dolors Comas.

La segona activitat és el Seminari: “Economia per a la sostenibilitat de la vida: Aportacions des del bé comú i el feminisme”, que s'impartirà en la Universitat d'Estiu de Gandia de la Universitat de València, del 19 al 22 de juliol.  Els cursos són presencials i gratuïts. En aquest enllaç es pot consultar tota la informació i realitzar les inscripcions.

Diàlegs sobre sostenibilitat

La sala d’actes del Jardí Botànic de la UV va abordar diferents idees com el canvi del concepte de treball per a incloure el treball de les cures, especialment les que realitzen les dones; tindre en compte en el creixement aspectes fonamentals per a la vida com la salut, la igualtat, els drets individuals i col·lectius, la solidaritat; el tema poblacional tant en l’afectació del planeta com en el manteniment de l’espècie humana; les conseqüències socials, econòmiques i polítiques de la crisi climàtica o la despesa pública destinada a sufragar la reconstrucció dels desperfectes que provoquen els fenòmens climàtics extrems.

Fernando Valladares va recordar que actualment “mor més gent al món pel canvi climàtic que per les guerres, però no n’hi ha una consciència real d’aquest problema”. Valladares també va assenyalar que “el no fer res per a frenar la crisi climàtica té un cost brutal, que els experts alerten que no podem pagar, no n’hi ha diners. Per tant, la prevenció i les polítiques que posen fi al canvi climàtic són la millor inversió que podem fer”,

Per la seua part, Dolors Comas va destacar que “sense cures, no n’hi ha futur, hem de posar en valor el treball invisible de les cures, que fan majoritàriament les dones, perquè ens està costant el futur”. Comas, qui va recordar la importància del treball en col·lectiu front a l’individualisme instaurat, va deixar un missatge d’optimisme “perquè fa uns anys no n’hi havia ni consciència igualitària ni sostenible i ací estem ara. No ens hem d’aturar, hem de continuar treballant amb optimisme”.

A la inauguració del Diàlegs sobre sostenibilitat van participar la vicerectora de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable, Pilar Serra; la secretària autonòmica d'Economia Sostenible, Sectors Productius i Comerç, Empar Martínez; la directora general d'Internacionalització, Mª Dolores Parra; la directora de la Càtedra d’Economia Feminista, Ana Marrades; i el director de la Càtedra del Bé Comú i del Jardí Botànic de la UV, Jaime Güemes.

Fernando Valladares és doctor en Ciències Biològiques per la Universitat Complutense de Madrid, amb premis extraordinaris de llicenciatura i doctorat i premi internacional Mason H. Hale (el Canadà, 1994). En l'actualitat és professor d'investigació del CSIC, on dirigeix el grup d’Ecologia i Canvi Global en el Museu Nacional de Ciències Naturals.

Dolors Comas, antropòloga, doctora per la Universitat de Barcelona i professora a la Universitat Rovira i Virgili, ha realitzat nombrosos estudis sobre antropologia social i investigacions sobre els canvis en organització del treball i la família, centrant-se en el gènere i la justícia social, els treballs pagats i no pagats de les dones i els canvis en la família. És autora de llibres com a Antropologia Econòmica, Vides de dones i Treball, gènere i cultura.