Arranca el programa divulgatiu sobre biotecnologia AmgenTransferCiència en centres valencians amb Pilar Domingo

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 9 de març de 2022
 
Pilar Domingo Calap, investigadora de l’Institut de Biologia Integrativa i de Sistemes (I2SysBio, centre mixt de la Universitat de València i del CSIC).
Pilar Domingo Calap, investigadora de l’Institut de Biologia Integrativa i de Sistemes (I2SysBio, centre mixt de la Universitat de València i del CSIC).

Pilar Domingo Calap, investigadora de l’Institut de Biologia Integrativa i de Sistemes (I2SysBio, centre mixt de la Universitat de València i del CSIC) imparteix aquest dijous en la seu del centre el taller Caçadors de virus. Es tracta del primer acte de la III edició del programa AmgenTransferCiència en la Comunitat Valenciana, pel qual joves científiques i científics impartiran classes i tallers sobre genètica i biotecnologia a 150 estudiants de 4t d’ESO i Batxillerat.

Pilar Domingo, primera científica de la Universitat en el programa divulgatiu sobre biotecnologia AmgenTransferCiència

El programa, organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i la biofarmacèutica Amgen, busca fomentar les vocacions científiques. Per la Universitat i en pròxims tallers, participaran Víctor Garrigós, Àngela Vidal i Alba Iglesias. Aquest divendres passat, Alba Arévalo i Ángela Vidal ja participaren en la activitat a Menorca.

Pilar Domingo desenvoluparà el taller entre les 10 i les 13 hores, amb l’objectiu de “mostrar la problemàtica dels bacteris resistents afavorits pel mal ús dels antibiòtics i l’ús de bacteriòfags, virus de bacteris, com a teràpia antimicrobiana”, explica. L’alumnat aprendrà, gràcies al treball de camp, a aïllar els virus que poden combatre els bacteris multiresistents, actualment sense tractament. Aquesta activitat es realitzarà presencialment en els laboratoris de l’I2SysBio i assistirà l’alumnat de 1r de Batxillerat de l’IES Pou Clar (Ontinyent).

Pilar Domingo Calap, investigadora principal del grup de Virologia Ambiental i Biomèdica de l’I2SysBio, qui participa per segon any consecutiu, subratlla la importància de l’esdeveniment: “Necessitem programes com AmgenTransferCiència per a traslladar als alumnes la realitat de l’activitat científica i la projecció dels avanços que s’estan aconseguint”. El programa d’àmbit estatal realitza classes presencials de genètica i biotecnologia que es combinen amb tallers pràctics i sessions d’investigació sustentades en l’ús de kits d’experimentació. Alumnat i professorat executen conjuntament activitats que exhibeixen els continguts científics d’una manera més simple. En la Comunitat, el personal científic ha sigut seleccionat per la UV i l’I2SysBio i posteriorment format en didàctica de les ciències pel Grup de Recerca Educativa en Ciències de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

A més del propòsit del taller de Domingo Calap, l’estudiantat valencià analitzarà l’expressió gènica i la manipulació genètica, entre altres conceptes. També l’electroforesi, és a dir, la tècnica emprada en els laboratoris que consisteix en la separació de l’ADN, ARN, molècules i proteïnes sobre la base de la seua grandària i càrrega elèctrica. Altres instituts de València que han confirmat la seua assistència al programa durant les pròximes setmanes són IES 26 Misericòrdia i l’IES Districte Marítim, amb activitats conduïdes per Víctor Garrigós, Àngela Vidal i Alba Iglesias, de l’I2SysBio.

 

El projecte

AmgenTransferCiència es va iniciar com un programa pilot el curs 2019-2020. Actualment, participen 30 escoles, de les quals 15 són catalanes, 5 de la Comunitat Valenciana i altres tantes de les Illes Balears i de Madrid.

Amgen és una companyia biofarmacèutica dedicada al desenvolupament i producció de medicaments biològics per a pacients amb malalties greus o necessitats mèdiques no cobertes. Amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels malalts, centra els seus esforços en cardiologia, nefrologia, la salut òssia i oncohematologia. Els seus tractaments han afavorit a més de 20 milions de pacients mundials i a centenars de milers de persones a Espanya, on és present des de 1990.

La FCRI divulga la investigació i la innovació entre la societat per a fomentar la cultura científica, les vocacions cientificotècniques entre els joves i l’emprenedoria i col·laboració públicoprivada en I+D.

El patronat de la FCRI està integrat per la Generalitat de Catalunya, la Fundació “la Caixa”, Naturgy, Endesa, Ibercaja, BBVA, Esteve i Telefónica I+D. A més de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes, col·laboren Barcelona Institute for Scienceand Technology (BIST) i l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA). També la Delegació Institucional del CSIC en la Comunitat de Madrid i el Grup d’Investigació Educativa en Ciències de la Salut (GRECS) de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.