Augmenta la proporció d’homes treballadors actius o a l’atur entre les persones amb addicció a les noves tecnologies en la Comunitat Valenciana

Un estudi de Marina Cuquerella i Ana M. García, investigadores del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de València, analitza el perfil de les persones ateses per addicció a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) a les 33 Unitats de Conductes Addictives (UCA) de la Comunitat Valenciana entre el 2018 i el 2020. Conclouen que les persones amb aquest tipus d’addiccions són majoritàriament homes, menors de 30 anys, amb estudis primaris o inferiors i que conviuen amb els seus pares. Tot i això, en el període estudiat s’observa una tendència a l’augment en l’edat i en la proporció d’homes i de persones treballadores actives afectades per aquesta patologia.

3 de de novembre de 2022

La publicació té l’origen en el Treball de Fi de Màster (Màster en Salut Pública i Gestió Sanitària de la Universitat de València) de Marina Cuquerella, treball dirigit per la professora del Departament de Medicina Preventiva Ana M. García. Les dues autores destaquen que la informació sobre aquest tipus d’addiccions és encara molt escassa en el nostre context i que es tracta, però, d’un problema creixent que cal investigar per a la seua assistència i prevenció adequada. “Addicionalment, el confinament i les repercussions de la pandèmia també poden haver influït en aquest problema. L’estudi presenta, per primera vegada a Espanya, dades sobre les característiques de les persones que han sol·licitat ajuda per la seua addicció a les TIC i han utilitzat els registres de les unitats especialitzades en l’atenció d’addiccions del Sistema Valencià de Salut”, destaquen.

L’addicció a les TIC és l’hàbit continuat i abusiu de xarxes socials, Internet, videojocs o qualsevol altra activitat que implique utilitzar dispositius electrònics. A l’estudi de Cuquerella i García s’observa que el pes relatiu de les addiccions a les TIC ha augmentat entre el 2018 i el 2020 respecte al total de les addiccions ateses a la Comunitat Valenciana.

Els resultats de l’estudi mostren que el 2020, el percentatge de persones addictes més grans de 30 anys representaven el 62,1%, del total de casos amb addicció a les TIC, un augment notable respecte al 25,7% del 2018. També ha augmentat la proporció d’aquest tipus d’addiccions als homes, que passa d’un 85,5% el 2018 al 91,9% el 2020.

Per activitat i per als anys 2018 i 2020, les addiccions a les TIC han augmentat entre les persones que estan treballant, en passar del 21,0% al 39,2% dels casos atesos. També les persones addictes han augmentat entre aturats i aturades, i han passat d’un 19,4% a un 27,0%. Per contra, hi ha hagut una disminució en la proporció relativa d’estudiants amb aquesta addicció, que ha baixat del 41,9% (2018) al 13,5% (any 2020).

El total de persones amb addicció a les TIC incloses en la mostra d’aquest estudi, ateses entre el 2018 i el 2020, ha estat de 219 casos, sobretot homes (87%), menors de 30 anys (53%), amb estudis primaris o inferiors (51%), i convivents amb pares (57%). Atès que molt possiblement la majoria de persones amb aquest tipus d’addicció no han arribat a buscar tractament a les UCA, cal esperar que el nombre de persones afectades a la Comunitat Valenciana siga molt més gran, segons les expertes. Les dades per dur a terme aquest estudi van ser proporcionades pel Servei de Gestió de les Drogodependències i altres Trastorns Addictius de la Direcció General de Salut Pública i Addiccions de la Comunitat Valenciana.

Article: Marina Cuquerella-Gilabert, Ana M. García. «Adicciones a las tecnologías de la información y la comunicación en la Comunitat Valenciana, 2018-2020». Gaceta Sanitaria. 2023; 37: 102252.

https://doi.org/10.1016/j.gaceta.2022.102252

Altres Notícies