La Biblioteca de Ciències Eduard Boscà alberga l’exposició Objetius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

La Biblioteca de Ciències Eduard Boscà, del Campus de Burjassot/Paterna, alberga l’Exposició Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). La inauguració va ser el 21 de maig, amb la presència de la delegada de la rectora per a Sostenibilitat, Pilar Rueda.

21 de de maig de 2019

Una de les imatges de l'exposició.
Una de les imatges de l'exposició.

L’exposició està organitzada pel Projecte PRADO i el Vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat.

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) van ser aprovats en Assemblea General de Nacions Unides en 2015, juntament amb l’Agenda per a la seua posada en marxa en el període 2016-2030, sent el fruit d’un ingent treball, amb una amplíssima participació, arribant a consensuar 17 grans Objectius, amb 169 metes concretes que intenten cobrir el conjunt de problemes socioambientals interconnectats, evitant que l’oblit d’algun d’ells impedisca avanços reals en el conjunt d’aquests.

A més de posar fi a la pobresa en el món, els ODS inclouen, entre altres punts, eradicar la fam i aconseguir la seguretat alimentària; garantir una vida sana i una educació de qualitat; aconseguir la igualtat de gènere; afavorir l’accés universal a la cultura; assegurar l’accés a l’aigua i l’energia; promoure el desenvolupament sostenible; adoptar mesures urgents contra el canvi climàtic; promoure la pau i facilitar l’accés a la justícia, etc. (https://www.un.org/sustainabledevelopment/es/).

Per a contribuir a desenvolupar aquests objectius, el projecte PRADO, amb la col·laboració del Vicerectorat d'Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat de la Universitat de València, ha organitzat una exposició que pretén contribuir al coneixement, l’impuls i la difusió dels ODS entre la comunitat educativa per a la seua implicació en la formació de ciutadania responsable, conscient dels greus problemes als quals s'enfronta la humanitat i preparada per a participar en les necessàries accions i la presa de decisions fonamentades que facen possible la transició a societats més justes i sostenibles.

L'exposició vol així mateix facilitar una reflexió col·lectiva entorn al que suposen els ODS, per a prendre consciència de la importància del seu tractament. Els objectius d'aquesta exposició són convergents amb la necessitat que les universitats incorporen l’Agenda 2030 en totes les seues estratègies, polítiques i accions, de manera directa i/o transversal, contribuint a sensibilitzar i conscienciar a tota la comunitat universitària en la necessitat d'integrar el Desenvolupament Humà Sostenible en la Universitat.

L’Exposició ODS 2030 està a la disposició de la comunitat educativa perquè, a més del seu aprofitament en la pròpia universitat, puga ser utilitzada en altres centres, com en Educació Secundària on molts docents exerceixen també la seua activitat.

L'exposició s'ha dissenyat en suports lleugers i de maneig i muntatge senzill, facilitant així el seu trasllat als diferents centres educatius.

Els objectius de l'exposició són sensibilitzar sobre la problemàtica socioambiental i els desafiaments al fet que ens enfrontem a nivell glocal (tant local com global); donar a conéixer els ODS, per a l'assoliment de l'Agenda 2030 en la transició a la Sostenibilitat; implicar educadors i educadores, i ciutadania en general, en les accions necessàries per a avançar en la consecució dels ODS i la construcció de societats més justes i sostenibles; impulsar les metes i indicadors que permetran fer un seguiment dels avanços; i reflexionar entorn de les accions educatives necessàries en els diferents camps del coneixement per a la incorporació de l'atenció a la Sostenibilitat en els currículums.

També es pretén reconéixer i valorar la importància de les accions individuals i aquelles que realitzem juntament amb altres persones; analitzar la responsabilitat que tenim els ciutadans i ciutadanes, les associacions, les empreses i els governs en l’assoliment de les metes que es proposen en els ODS, amb la finalitat d'una major implicació; comprendre les estretes vinculacions de tots els ODS i per això de la importància del ODS 4; i prendre consciència que tots els educadors i educadores, de qualsevol àrea i nivell, tenim una especial responsabilitat a contribuir al fet que l'alumnat i tota la societat exercisquen una pressió positiva per a avançar en l’assoliment dels ODS.

Altres Notícies