La British Ecological Society premia l’investigador Roberto García Roa per la seua fotografia d’un insecte recentment descobert a València

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 29 d’octubre de 2021
 
Fotografia premiada per la British Ecological Society en la qual es mostra un mascle de Valenciolenda fadaforesta.
Fotografia premiada per la British Ecological Society en la qual es mostra un mascle de Valenciolenda fadaforesta.

L’investigador de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València Roberto García Roa ha sigut premiat en el concurs fotogràfic de la British Ecological Society amb la seua imatge d’un xicotet insecte acabat de descobrir en coves valencianes, “la fada dels boscos”. Es tracta de la setena edició consecutiva en què aquesta institució premia les seues fotografies.

En el Paratge Natural Municipal de Les Rodanes de Vilamarxant (província de València) hi ha multitud de coves. En elles, existeix un xicotet insecte, de menys de mig centímetre de grandària, sense ulls ni cap pigmentació, Valenciolenda fadaforesta (Hoch & Sendra), descobert recentment i en la troballa de la qual va participar, entre altres, el Museu d’Història Natural de la Universitat.

El fotògraf i investigador d’Etologia en l’Institut Cavanilles Roberto García Roa ha aconseguit fotografiar-lo, la qual cosa li ha valgut el lloc de subcampió en el concurs Capturing Ecology de la British Ecological Society, la societat ecològica més antiga del món. La imatge, The fairy of the forest, és el resultat d’una llarga exposició a través de la qual l’autor “buscava emfatitzar encara més la visió quasi màgica que acompanya l’aspecte d’aquests minúsculs animals”. La documentació fotogràfica d’aquesta espècie ha portat l’autor diversos mesos i diverses expedicions al món subterrani.

No és la primera vegada que la British Ecological Society reconeix el treball de Roberto García Roa. Amb aquest ja són set els anys consecutius en què és guardonat en el concurs. En 2019 va quedar en primer lloc amb la seua fotografia Waiting, que mostrava una boa arborícola adulta de Madagascar (Sanzinia madascariensis), una de les espècies de serp més grans de l’illa.

Valenciolenda fadaforesta, l’insecte de 4 mm que ha aconseguit capturar amb la seua càmera, és una xitxarra de la família Kinnaridae, de la qual no es coneixia cap altra espècie en el continent. Mil·lennis sota terra han alterat evolutivament la seua pigmentació, igual que els seus ulls, desapareguts, la qual cosa li dóna un aspecte quasi fantàstic. D’ací el nom de “fada dels boscos”, que és l’origen del seu nom científic (fada, ‘fada’; foresta, ‘bosc’). “Tant de bo que fotografies com aquesta servisquen per a posar en valor la conservació dels ecosistemes cavernícoles i els organismes que hi habiten”, diu l’autor.

Roberto García Roa és doctor en Biologia i actualment, investigador a la Universitat de València. Biòleg evolutiu, fotògraf de conservació i divulgador, ha rebut premis d’institucions com la Royal Society, EDC Natura, o la ja esmentada British Ecological Society. Recentment, va publicar un article en National Geographic parlant del descobriment de la Valenciolenda fadaforesta.

 

Web Roberto García Roa: www.robertogarciaroa.com

Peu de fotografia annex:

- Roberto García Roa, investigador d’Etologia en l’Institut Cavanilles.

Imatges: