El catedràtic Alfredo García, membre del grup d’experts de Nacions Unides sobre impostos sobre el patrimoni

Francisco Alfredo García Prats, catedràtic de Dret Financer i Tributari de la Universitat de València i director del Grup ETICCs, ha sigut nomenat membre del subcomité d’experts en Imposició sobre el patrimoni i sobre la Solidaritat de l'Organització de Nacions Unides. El grup pertany al comité d'experts en Cooperació Internacional en Matèria Tributària del Departament d’Assumptes Econòmics i Socials.

2 de de maig de 2024

Francisco Alfredo García Prats.
Francisco Alfredo García Prats.

L’esmentat subcomité va ser creat a l’octubre de 2021 amb el mandat d’examinar, informar i proposar criteris d’orientació sobre la imposició patrimonial i de solidaritat. Aquest grup d’especialistes analitza els avantatges i desavantatges dels impostos sobre el patrimoni en les seues diferents formes, així com la interacció amb altres impostos, especialment de la imposició sobre el capital. Així mateix, identifica i considera els criteris de disseny de política fiscal en la mesura en què es considere més útil per al comité d'experts, informant i proposant propostes a aquest comité.

D’altra banda, té com a missió garantir que el seu treball reflectisca les realitats i les necessitats dels països en desenvolupament atenent les seues peculiars circumstàncies i en consideració a la seua etapa pertinent de desenvolupament de la capacitat. Igualment, elabora projectes d’orientacions sobre les qüestions que queden aprovades pel comité d'experts en els seus períodes de sessions, amb vista a l'aprovació i publicació d'orientacions específiques en diferents moments durant l’actual composició del comité.

Donada la rellevància que pot adquirir la imposició patrimonial en el segle XXI, el subcomité es troba en l'actualitat elaborant un model d'imposició patrimonial adequat a la diversa realitat de les diferents jurisdiccions.

El grup està presidit per José Troya, membre del Comité d'Experts de l'ONU, i formen part d'aquest, a més de F. Alfredo García Prats, Muhammada Ashfaq Ahmed, Amina Ado, Ana Cebrerio Gómez, Abdul Muheet Chowdhary, Rasmi Ranjan Das, Pablo Ferreri, Luis María Méndez, Marelene Patricia Nembhard-Parker, Belema Obuoforibo, Sarah Perret, Carlos Protto, Aart Reolofsen, Eric Zolt, Bob Michel, Eduardo Gabriel de Goes Vieira Ferreira Fogata i Nowsherwan Khan.

Francisco Alfredo García Prats és catedràtic de Dret Financer i Tributari i catedràtic Jean Monnet de Dret i Política Fiscals de la Unió Europea, en la Facultat de Dret de la Universitat de València. Així mateix, és director del curs de postgrau en Tributació Internacional de la mateixa universitat i director del Grup d’Estudis Tributaris Internacionals, Constitucionals i Comparats (Grup ETICCs). També és l’investigador principal del Projecte Prometeu 2021-041 XXITAX.

Ha sigut ‘visiting scholar’ en l’International Tax Program i becari del Real Colegio Complutense en la Universitat d’Harvard. Ha sigut investigador i professor visitant en les universitats de Londres (IALS i Queen Mary), Harvard (International Tax Program), Leiden, Bèrgam, Lovaina, Georgetown i Torí. Alfredo García ha impartit cursos de grau, postgrau i doctorat en diferents universitats espanyoles i estrangeres: Pantheon-Sorbonne, Economia de Viena, Luigi Boconni, Thomas Jefferson School of Law, Bèrgam, Alcalá, Salamanca, Santiago, Complutense, Castilla-la Mancha, Torí, Sant Marcos i Sao Paulo.

Entre altres iniciatives, ha participat en el grup d’experts en Cooperació Internacional en Matèria Tributària de les Nacions Unides com a Observador des de 1995, i com a consultor en 2003. En 2008 va exercir el càrrec de conseller sènior en el Departament Legal del Fons Monetari Internacional. En el sector privat ha de destacar-se la seua col·laboració com a conseller extern amb el despatx d’advocats Montero-Aramburu S.L, en matèria tributària internacional, fiscalitat empresarial i preus de transferència. És així mateix membre de l’EU Task Force de la Confederació Fiscal Europea.

Ha publicat més de 20 llibres i capítols de llibre i 100 articles en revistes nacionals i internacionals de reconegut prestigi.

Altres Notícies