El catedràtic de la Universitat Vicent J. Martínez, nou coordinador de la Red de Infraestructuras Astronómicas

  • Gabinet de Premsa
  • 24 d’octubre de 2017
 
Vicent Martínez, a una de les ICTS d'Astronomia: el Centro Astronómico  Hispano-Alemán (Almeria).
Vicent Martínez, a una de les ICTS d'Astronomia: el Centro Astronómico Hispano-Alemán (Almeria).

Vicent J. Martínez, catedràtic d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València, ha sigut nomenat coordinador de la Red de Infraestructuras Astronómicas (RIA), donant continuïtat a la labor desenvolupada pels seus antecessors en el càrrec, el professor Jordi Torra (UB) i el professor Xavier Barcons (IFCA/CSIC-UC). El professor Barcons és actualment el director general del European Southern Observatory.

La RIA és un organisme depenent del Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat (MINECO) la funció de la qual és la d'assessorar a l'Administració General de l'Estat en relació amb les anomenades Infraestructures Cientificotècniques Singulars (ICTS) en Astronomia. A Espanya existeixen actualment sis ICTS en astronomia: el Observatorio de Yebes, el Centro Astronómico Hispano-Alemán, el Instituto de Radioastronomía Milimétrica, el Gran Telescopio Canarias, los Observatorios de Canarias (el del Roque de los Muchachos y el del Teide) y el Observatorio Astrofísico de Javalambre.

A més la RIA coordina les accions conjuntes amb instal·lacions i organismes internacionals en els quals estan involucrats els astrònoms espanyols com l’European Southern Observatory i l’Agència Espacial Europea.

Les institucions que constitueixen la RIA són, a més del propi MINECO, el Centro de Estudios de Física del Cosmos de Aragón, el Instituto de Astrofísica de Canarias, el Consejo Superior de Investigaciones Científicas, el Instituto Geográfico Nacional del Ministerio de Fomento i el Gran Telescopio Canarias.

Entre les seues primeres actuacions com a coordinador de la RIA, el professor Martínez va impulsar i va inaugurar al setembre un congrés internacional a Terol, organitzat pel CEFCA, relacionat amb el projecte de cartografiat 3D de l'Univers que es duu a terme en aquest centre. El 22 de setembre, va clausurar a Madrid el congrés també finançat per la RIA sobre l'instrument MEGARA, un espectrògraf instal·lat recentment en el GTC. Així mateix, el passat 16 d’octubre va participar en l'anunci oficial del descobriment de la primera contrapartida òptica d’ones gravitacionals procedents de la fusió de dos estels de neutrons, en el qual han intervingut investigadors de la Universitat de València. Un dels seus objectius com a coordinador de la RIA és precisament el suport a les institucions de l'Estat espanyol que han contribuït a aquest descobriment, fomentant l'intercanvi de coneixement i experiència juntament amb la instal·lació i ús d'instrumentació d'avantguarda. Divendres passat 20 d'octubre, Vicent Martínez va participar en la presentació que va tenir lloc en la Universitat Complutense de l'instrument MOSAIC, l'espectrògraf multi-objecte que s'instal·larà en el futur telescopi ELT (Extremely Large Telescope) que se situarà a Xile.