Científiques de diversos àmbits protagonitzen la III edició de “Dones i ciència al Botànic”

Després de l’èxit dels dos anys anteriors, el Jardí Botànic de la Universitat de València acull, de l’11 al 14 de febrer, una nova edició de ‘Dones i ciència al Botànic’, en què expertes en diferents camps ens parlaran de la investigació actual que duen a terme i de la contribució a la ciència realitzada per dones. Organitzat amb la col·laboració de la revista de divulgació científica Mètode, el cicle inclou xarrades divulgatives, una taula redona i la projecció d’una pel·lícula documental sobre la vida i les aportacions científiques de la microbiòloga Lynn Margulis.

10 de de febrer de 2020

Dones i ciència al Botànic pretén contribuir a fer visibles eltreballi la investigació de les científiques, fomentar l’accés de dones i xiquetes als àmbits científics i tècnics, i reflexionar sobre les polítiques necessàries per a fer front a un problema que continua vigent: la bretxa de gènere en els sectors de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques. Visibilitzar l’aportació i les fites aconseguides, donar veu a referents actuals i posar damunt la taula les barreres que impedeixen l’accés de més dones i xiquetes a la ciència, així com les possibles solucions, són algunes de les propostes del cicle per tal d’inspirar generacions presents i futures i promoure la incorporació de més dones al món científic.

Les activitats de Dones i ciència al Botànic són d’entrada lliure fins completar aforament. Les dues jornades de conferències tindran lloc a la sala Hort de Tramoieres, mentre que la taula redona i la projecció de la pel·lícula amb el posterior col·loqui se celebraran a l’Auditori Joan Plaça del Botànic(entrada pel c/ Beat Gaspar Bono).


PROGRAMA:

La primera jornada del cicle serà el dimarts, 11 de febrer, a les 19 h. La professora de Botànica de la Universitat d’Alacant, Ana Juan, exposarà les diferents visions de la carrera científica utilitzant com a fil conductor la seua investigació, des de les primeres eixides al camp fins a l’actualitat, en la xarrada Mamá, quiero ser botánica. A continuació, Carmen Agustín, professora de la Universitat de València i investigadora, abordarà en La síndrome de Rett, una malaltia femenina poc freqüent aquesta greu malaltia del desenvolupament neural que afecta les xiquetes (els xiquets no arriben a nàixer) i com es treballa per a dissenyar futures estratègies terapèutiques.

El dimecres, 12 de febrer, serà el torn deDolors Corella, catedràtica de Medicina preventiva i salut pública de la Universitat de València i investigadora en el CIBERON, qui en la xarrada La mujer en la alimentación personalizada, explicarà què és la nutrició de precisió. També posarà exemples i analitzarà la poca importància que se li ha donat a la perspectiva de gènere en la nutrició de precisió i què podem fer per a canviar-ho. Tot seguit, M. Asunción Menargues, professora de Didàctica de les Ciències a la Universitat d’Alacant, parlarà de Ciencia en acción para las escuelas del siglo XXI, projecte en què participen diversos centres d'Educació Primària per a implantar en les aules una metodologia de l'ensenyament i l'aprenentatge de les ciències mitjançant la resolució de problemes per investigació guiada.

Bretxa de gènere en ciència: mites, prejudicis i estereotips és el títol de la taula redona que tindrà lloc el dijous, 13 de febrer, en què participaran Pas García Martínez, catedràtica d’Òptica de la Universitat de València; Mónica Bolufer, catedràtica d’Història moderna de la Universitat de València; Carla Sanchis, professora de Psicobiologia de la Universitat Jaume I de Castelló; i Anna Mateu, cap de redacció de la revista Mètode, amb la moderació de la periodista Kristin Suleng.

Per a tancar el cicle, divendres 14 de febrer, es projectarà la pel·lícula documental sobre la microbiòloga Lynn Margulis, Symbiotic Earth: How Lynn Margulis rock the boat and started a scientific revolution (La Terra simbiòtica: com Lynn Margulis va començar una revolució científica).La projecció, en to divulgatiu, és en versió original amb subtítols en espanyol i en una versió editada d’uns 60 minuts aproximadament. Després de la projecció hi haurà un col·loqui amb la participació de Juli Peretó, investigador i professor de Bioquímica i Biologia molecular de la Universitat de València.

Més informació: www.jardibotanic.org

Altres Notícies