Científiques de la Universitat celebren a València “la nit de les investigadores”

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 2 d’octubre de 2017
 
Aquesta imatge mostra el cartell de la nit de les investigadores 2017
Cartell de "la nit de les investigadores" 2017

Aquest divendres 29 de setembre, de 20 a 22 hores, la ciutat de València es va sumar, per primera vegada, a la celebració de l'«European Researhers Night», un projecte promogut per la Comissió Europea i que pretén acostar i mostrar a la ciutadania la part més humana de la recerca. 30 investigadores, 13 d'elles de la Universitat de València, pujaren a un escenari a la plaça de la Mare de Déu per exposar la seua experiència i trajectòria.

Les investigadores de la Universitat són Xelo Benavent, Rosa Donat, Chantal Ferrer, Inmaculada Fuentes, Cristina García, Rosario Gil, Carmen Lloret, Beatriz Gallardo, Lucía Hipólito, Clara Martínez, Adela Mauri, Carolina Moreno i Carmen Agustín.

La celebració estava organitzada per Las Naves Centre d'Innovació i la Regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de València, i ha volgut dedicar aquesta nit a les dones científiques, rebatejant l’esdeveniment com «la nit de les investigadores». Només un 20% de les investigacions d’excel·lència en la Comunitat Valenciana estan liderades per dones. La bretxa laboral en la conciliació i en la investigació científica persisteix.

Les diferents activitats organitzades tenen com a objectiu posar en valor entre la ciutadania la recerca feta per dones, així com la seua figura com a professionals en un món científic on habitualment predomina la imatge masculina. «La nit de les investigadores» compta amb la col·laboració de l’start-up El Caleidoscopio, el Consell Superior d’Investigacions Científiques, la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València.

Per primera vegada Alacant, Elx, Oriola i València acompanyaren les celebracions de les 250 ciutats europees que organitzen aquest esdeveniment, amb la intenció de participar, mitjançant la convocatòria europea, en l’edició 2018 amb un programa més ambiciós.

L'objectiu principal de la proposta és acostar el treball de les investigadores i investigadors a la ciutadania, donar a conèixer el beneficis que aporten a la societat i la repercussió del seu treball en la vida quotidiana. En resum, es tracta d'una activitat més per traure la ciència al carrer i fer que la gent hi participe.

A  la plaça de la Mare de Déu de València, de la mà de la Regidora d'Igualtat i de la periodista Xelo Miralles, la societat valenciana va poder conèixer més de 30 investigadores de diferents àrees de coneixement de la Universitat de València, de la Politècnica de València i del Consell Superior d’Investigacions Científiques, que en una breu presentació exposaren la seua experiència i el seu treball. En finalitzar les presentacions, el públic assistent va poder fer preguntes a les investigadores.